Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

SRBOBRANCI U SLAVU BOGU PLIVALI DANAS U SAVI - VIJORILA SE ZASTAVA VAŠARIŠTA U SREMSKOJ MITROVICI


Po 21. put, na reci Savi u Sremskoj Mitrovici, tradicija Bogojavljenskog plivanja za Časni krst još jednom je danas potvrdila čvrstinu vere srpskog naroda. Kako bi iskazali svoju veru, posvećenost pravoslavlju i učestvovali u takmičenju, nekolicina hrabrih i odvažnih Srbobranaca su se i ove godine uputili ka gradu na Savi.


Stariji i iskusniji Vašarišćani, Marko Janićijević, Zukić Predrag, Milan Ivkov, Petković Predrag i Marko "Džaja" Janjičić, krenuli su na put već u 08:00h, a pored ove petorke koja nam se javila, Mitrovicu je posetila i još jedna grupa, kako saznajemo, mahom mlađih Srbobranaca.

Tradicionalno plivanje za Časni krst, otpočelo je tačno u podne, nakon održane liturgije, a takmičilo se ukupno 117 učesnika, uključujući i žene i decu. Dolazilo se sa raznih strana, Crne Gore, Austrije i Republike Srpske, a učesnik koji je doputovao čak iz Moskve, odneo je pobedu.

Nakon plivanja, pripremljen je ručak, a svakom učesniku, u znak sećanja, dodeljene su po majica i medalja od drveta.

"Domaćini su bili odlični tako da ćemo i sledeće godine nastaviti tradiciju. Pošto sam se razboleo, nisam plivao ali sam išao da prisustvujem liturgiji i budem prisutan makar kao podrška mojim drugarima. Nadam se da će se ubuduće broj učesnika iz Srbobrana povećati i da ćemo narednih godina ići svi zajedno u još većem broju." - rekao je Marko Janjičić "Džaja".

Plivanje za Časni krst u Sremskoj Mitrovici organizovali su Hram Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana (Mala crkvica), Udruženje „Sveti Dimitrije“ i grad Sremska Mitrovica.

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2020.01.19   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin