Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/273/poar-u-kolideca-uspeno-evakuisana/

Verzija za tampu / To ScreenviewPOŽAR U ŠKOLI, DECA USPEŠNO EVAKUISANA!


Nakon što su se oglasile sirene, samo par minuta bilo je potrebno da se deca mirno evakuišu i napuste zgradu OŠ Vuk Karadžić...


Sve je izgledalo kao stvarno. Vatrogasna kola uz sirene pojavila su se ispred škole u 9.45h, tačno kako je i planirano i akcija je počela. Naime danas je održana vežba u kojoj su učestvovali pripadnici lokalne vatrogasne brigade, stanice policije i Doma zdravlja dr. Đorđe Bastić, a simulirana je situacija u kojoj je izbio požar u školskoj kuhinji.

Kada su se sirene oglasile iz učionica u kojim se odvijala nastava, mirno i u savršenom redu počeli su da izlaze učenici, predvođeni svojim nastavnicima. Organizovano, u vrlo kratkom roku, bez panike, napustili su objekat.

Čitava akcija gašenja požara, evakuacije i zbrinjavanja povređenih trajala je 15 minuta što ukazuje na spremnost da se pravovremeno reaguje u stvarnoj, sličnoj situaciji.

- Želim da se zahvalim kolegama, učenicima i nastavnom osoblju, medicinskim radnicima i policajcima, koji su su učestvovali u pokaznoj vežbi, i da svima čestitam posebno ističući važnost stalne pripravnosti i uvežbanosti svih delova društva koji učestvuju u rešavanju vanrednih situacija. Ovakve vežbe veoma su korisne. Svi bi trebali znati kako da se ponašamo u ovakvim situacijama, da znamo kako da sprovedemo evakuaciju i zaštitimo ljude. Koordinacija i saradnja sa ostalim službama je veoma važna i danas je upravo prikazano kako to treba da funkcioniše, rekao je Komandir vatrogasne jedinice Damir Madžgalj, a po završetku pokazne vežbe Julkica POpović, direktorka OŠ Vuk Karadžić je istakla:

- Ovakva akcija organizovana je u školi po prvi put posle nekoliko decenija. Pokazna važba ove vrste je za nas od velike važnosti. Podjednako za učenike, nastavnike i pomoćno osoblje, jer u realnoj situaciji, ako ne prođemo kroz ovakve obuke, sigurno bi bilo neprimerenih reakcija. Sada znamo kako reagovati u vanrednoj situaciji ove vrste i nadam se da ćemo i u buduće imati slične vežbe. Deca i nastavnici su se pokazali kao veoma dobri, svi su dobro odradili zadatke, posebno vatrogasci i medicinska služba, i veoma sam zadovoljna prikazanim.

Blago žaljenje što akciji nije prisustvovalo više građana izrazila je dr Jelena Radovanović iz Doma zdravlja.

-  Ljudi treba da vide ovakve vežbe, da nauče kako reagovati i šta učiniti u ovakvim situacijama. Razvijene države rade na ovakvim obukama, ne samo sprecijalizovanih službi već i svih građana...

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign