Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/277/ko-pravi-najbolji-ajvar/

Verzija za tampu / To ScreenviewKO PRAVI NAJBOLJI AJVAR?!


Odgovor na ovo pitanje dobićemo u utorak 20.09. po završetku pripremanja ajvara na Trgu Republike a u okviru manifestacije "Izađi mi na teglu".


Osamdesetih godina prošlog veka jedna od stvari po kojoj je Srbobran bio poznat širom nekadašnje države Jugoslavije bio je upravo ajvar. Naime, Elanova fabrika za preradu voća i povrća, mnogi su skloni da kažu i potvrde, pravila je najbolji industrijski ajvar u to vreme. Tehnologija je bila strogo čuvana tajna, a šleperi tegli sa ajvarom iz Srbobrana odlazili su svakodnevno na sve strane, države koja je brojala oko 20 miliona stanovnika.

Gde god da ste u to doba otišli i pomenuli da ste rodom iz Srbobrana, uglavnom je sledio odgovor - Znam, vi pravite odličan ajvar!

Nema više Jugoslavije, Fabrika odavno ne postoji, ni Elana više nema, jedino se ajvar sasvim pristojno drži. Peče se ovih dana paprika po kućama, svako ima neki svoj "najbolji" recept, a ko zaista ima najbolji saznaćemo u utorak 20. septembra, kada će na Trgu Republike biti održana manifestacija "Izađi mi na teglu".

Koliko saznajemo još uvek možete da se prijavite ukoliko imate "najbolji" recept za spravljanje ajvara, a možete i ako nemate, jer dovoljno je da imate želju da učestvujete i da se družite. Svakako pobednik može biti samo jedan, a pobediće najbolji.

Inače, ako niste znali "najbudniji" su svojevremeno bili Slovenci. Oni su prvi zaštitili ime ajvar,  što nema veze sa životom. Desilo se to 1996.godine u Nemačkoj kada je jedna slovenačka firma tamo zaštitila to ime. Posle je to palo u vodu i potvrda o vlasništvu žiga "ajvar" je poništena.

Nataša Milanović, prva pobednica opštinskog takmičenja "Izađi mi na teglu".

Leskovčani su za sada jedini proizvođači ajvara sa geografskim poreklom u Srbiji. Oni su zaštitili ime "leskovački domaći ajvar" i za njegovu proizvodnju potrebna je posebna paprika, uslovljena klimom i zemljištem sa područja Leskovca, za njegovu proizvodnju zaslužno je isključivo znanje ljudi iz tog regiona.

Srbobran će ove godine treći put učestvovati u okviru takmičenja "Izađi mi na teglu". Prvi put 2014.godine najbolji ajvar, po mišljenju žirija napravila je Nataša Milanović, prošle godine to su bile "Vredne Bačvanke" iz Nadalja, a ko će ove godine pobediti na kvalifikacijama za finale u Beogradu, videćemo...

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign