Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

KAKO SE REŠAVA PROBLEM NAPUŠTENIH PASA?!


Protekle nedelje u našoj opštini sa ulica su uklanjani napušteni psi. Tim povodom dobili smo reagovanje organizacije LINK PLUS iz Beograda.


LINK PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva koja se zalaže za društvene promene i razvoj građanskog društva kroz edukaciju građana i zalaganje za dobru upravu i vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava, životne sredine i dobrobiti životinja.

Kada smo dobili mail od Nataše Vukmirović, predsednice ove organizacije, zatražili smo odgovor od JKP GRADITELJ i dobili ga. Srbobran.net je u prilici da objavi prepisku koju su imali LINK PLUS i GRADITELJ.

Opštinska uprava opštine Srbobran, odnosno Javno komunalno preduzeće Graditelj na netransparentan način sklopilo je ugovor sa privatnim preduzećem Radnja za čišćenje objekata i druge usluge u poljoprivredi Avenija MB o pružanju usluga u oblasti zoohigijene.
 


Po Zakonu o veterinarstvu iz 2005. godine, i ova opština bila je dužna da osnuje zoohigijensku službu, a takođe i da zbrinjava napuštene kućne ljubimce na zakonit i human način. Svoje obaveze nije ispunjavala čitavu deceniju i sada je izabrala najgori mogući način da pokuša da to ispravi. Već je uobičajeno da se ovakve štetne aktivnosti sprovode u vreme lokalnih izbora. Uputili smo zahtev predsedniku opštine, članu opštinskog veća zaduženom za privredu i ekologiju i direktoru JKP Graditelj da odmah raskinu ugovor sa navedenim preduzećem i obustave hvatanje i prevoz pasa iz opštine Srbobran u Novo Selo.

 
Zabrinuti građani Srbobrana obavestili su nas da su ove nedelje radnici tog preduzeća već uhvatili više od 10 napuštenih pasa na teritoriji opštine Srbobran i da su psi prevezeni u objekat u Novom Selu koje je od Srbobrana udaljeno više od 250 kilometara! Kako smo obavešteni, psi su prevezeni bez dokumentacije propisane zakonom, u udaljenu epizootiološku jedinicu, i to vozilom sa prikolicom koja ne ispunjava uslove propisane zakonom, a koji bi obezbedili dobrobit životinja prilikom prevoza. To je posebno problematično u vreme visokih temperatura vazduha kao što je to slučaj ove nedelje.
 
Zbog niza nepravilnosti i nezakonitosti u radu prihvatilišta preduzeća Avenija MB podnete prijave protiv tog preduzeća. Mnogim psima iz drugih opština u Srbiji koje je uhvatila Avenija MB se gubi trag i ne postoji dokumentacija koja bi dokazala da su psi još uvek živi, odnosno zbrinuti u skladu sa zakonom.
 
 

Upozorili smo predstavnike opštine Srbobran da su dužni da odgovorno i transparentno postupaju u oblasti javnih finansija i da su dužni i da javno objave informaciju o sklapanju ugovora sa preduzećem Avenija MB i o aktivnostima u oblasti zoohigijene u svojoj opštini. Prethodnog puta kada smo reagovali u opštini Srbobran bilo je u novembru prošle godine kada je najavljeno da će se sklopiti dogovor sa neregistrovanim objektima odgajivača na teritoriji te opštine o smeštanju napuštenih pasa.

Ovaj dopis u ime organizacije LINK PLUS potpisala je predsednica Nataša Vukmirović, a iz JKP GRADITELJ stigao je odgovor:

Na osnovu pristiglog dopisa od Udruženja LINK plus za zaštitu životinja možemo vam dati sledeći odgovor:

Obaveštavamo vas da ćemo vam u zakonskim rokovima dostaviti sve potrebne informacije vezane za vaša pitanja čim prikupimo sve tražene podatke.
JKP „Graditelj“ trenutno nema nikakve informacije o tvrdnjama koji ste naveli u vašem obraćanju, a vezane su za angažovanu Firmu „Avenija MB“. U najkraćem mogućem roku istražićemo sve na šta ste nam ukazali i ukoliko se ispostavi da su navodi tačni reagovaćemo na odgovorajući način u cilju zaštite prava životinja.
Napominjemo da JKP „Graditelj“ nikada, nijednim svojim potezom, nije imao nameru da na bilo koji način ugrozi bilo koje pravo napuštenih životinja( pasa i mačaka lutalica) čiji broj se u poslednjih godinu dana na ulicama naše Opštine povećao nekoliko puta.
S poštovanjem,
V.d direktora
Neško Čestić mastr. Menadž.


Usledio je odgovor iz Beograda:
 

Poštovani g. Čestiću,
zahvaljujem na brzom odgovoru koji prosleđujem i veterinarskoj inspekciji. Molila bih vas da do kraja ispitate koja lica su uhvatila napuštene pse u Srbobranu ove nedelje, s obzirom da je prekršen zakon u slučaju da vaša opština ili vaše preduzeće nisu sklopili ugovor o pružanju usluga iz oblasti zoohigijene ni sa jednim preduzećem.
 
Osnov sumnje da je hvatanje pasa izvršeno proistekao je iz informacija svedoka koji su pouzdane osobe. Prethodno sam obaveštena da ste u nedelju za Radio Srbobran izjavili da je potpisan ugovor sa nekim od preduzeća i da će psi biti zbrinjavani u prihvatilište. 
 
Želela bih da vas obavestim da je Republika Srbija Zakonom o veterinarstvu iz 2005. godine propisala humano zbrinjavanje napuštenih kućnih ljubimaca, a da je u junu 2009. godine usvojen Zakon o dobrobiti životinja, a ne pravima životinja. 
 
Dobrobit životinja je naučno utemeljena i predstavlja obezbeđivanje uslova životinjama, a prava životinja su koncept koji zastupaju i zastupali su kako pojedini filozofi, tako i pojedine organizacije u svetu i kod nas, ali koji nije naučno i zakonski utemeljen, bar zasad. 
 
Organizacija Link plus nije udruženje za zaštitu životinja, nego organizacija civilnog društva registrovana u oblasti razvoja građanskog društva. Deo naših aktivnosti jeste i javno zastupanje održivog sistemskog rešenja problema napuštenih kućnih ljubimaca u skladu sa zakonima Republike Srbije i preporukama relevantnih međunarodnih veterinarskih organizacija. 
 
Nadam se da će u najkraćem roku biti razjašnjeno šta se zapravo dogodilo pre nekoliko dana.
 
Srdačan pozdrav,
Nataša Vukmirović
Link plus
 


Kako će se završiti ova otvorena debata videćemo, ali izvesno je da problem napuštenih pasa postoji. Da li ovakve jednokratne akcije hvatanja pasa i njihovo sklanjanje sa ulica mogu biti adekvatan odgovor, ili nam je potrebna strategija koja će pokušati trajno da reši ovaj problem ili barem situaciju drži pod kontrolom pitanje je za sve nas.

Za ovo drugo, u Srbobranu se zalaže Udruženje za zaštitu prava životinja "BAK". Srbobran.net staje na stranu Udruženja i podržavamo ljubitelje životinja da se donese strategija na nivou naše lokalne samouprave koja bi regulisala sva pitanja u vezi sa napuštenim životinjama i uspostavila sistem koji bi bio u interesu svih građana ali i napuštenih životinja.

Napušteni psi koji su na ulicama i u ataru naše opštine ne mogu biti problem opštine, ne mogu biti problem Gaditelja, kao ni Udruženja koja se bave zaštitom prava životinja. To je zajednićki problem svih nas koji živimo ovde. Zbog toga predlažemo da za isti sto sednu predstavnici opštine, Graditelja i Udruženja i naprave zajedničku strategiju na koji način najučinkovitije možemo da reagujemo na problem i maksimalno utičemo na njegovo rešavanje. Šta nam je potrebno, koji je redosled koraka da dođemo do rešenja kojim će svi biti zadovoljni. 

Pitali smo Svetlanu Đorđin predsednicu BAK-a da li je upoznata da je u Srbobranu u toku akcija hvatanja napuštenih pasa i da li može da nam kaže nešto o tome, dobili smo od nje odgovor da je njeno Udruženje potpuno isključeno u tom smilsu i da ona zvanično nema nikakve informacije.

- Kao odbornica, ali i kao predsednica udruženja BAK, ovo pitanje postaviću na sledećem zasedanju Skupštine opštine, u četvrtak. Biće to glas svih nas koji se zalažemo za prava i dobrobit životinja. Insistiraću na tome da dobijemo odgovor šta je prava istina i gde završavaju psi koji se ovih dana hvataju po ulicama Srbobrana, Turije i Nadalja.


 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.04.10   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 72
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen