Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

OBELEŽEN DAN POBEDE POLAGANJEM VENACA NA SPOMENIK SLOBODE


Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi. Od tada, današnji dan obeležava se kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope.


Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Na spomenik slobode u Srbobranu danas je tim povodom u znak sećanja na sve žrtve II Svetskog rata i u slavu borcima za oslobođenje od fašizma položeno cveće.

- Svečanim polaganjem venaca počelo je obeležavanje75.godišnjice  pobede saveznika u Drugom svetskom ratu.Naša je obaveza da se sećamo 9.maja i da sprečavamo da se dogodi revizija istorije, kao i da ne dozvolimo da se posle 75 godina oni koji su uništavali svet i pravili koncentracione logore prikazuju kao heroji, a oni koji su bili žrtve prikazuju kao zločinci, kazala je Milena Alargić, predsednica SO Srbobran nakon što je delegacija opštine položila cveće na spomenik i dodala:


- Zato sećanjem na ovaj dan, na sve dane slavne borbe protiv fašizma, u stvari čuvamo sećanje na slavnu istoriju i sprečavamo da se ponovo dogodi revizija istorije.

Medijima se obratio i Radivoj Debeljački, član Opštinskog veća koji je između ostalog naglasio značaj borbe protiv fašizma koja i dalje traje i kako je rekao od koje ne smemo odustati, jer to je zalog za budućnost i način da sačuvamo vrednosti za koje su se borili i svoje živote utkali u stvaranje slobodnog i demokratskog društva, svi borci protiv fašizma tokom II Svetskog rata, kako bi smo mi danas živeli slobodno.

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2020.05.09

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin