Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/2823/obeleen-dan-pobede-polaganjem-venaca-na-spomenik-slobode/

Verzija za tampu / To ScreenviewOBELEŽEN DAN POBEDE POLAGANJEM VENACA NA SPOMENIK SLOBODE


Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi. Od tada, današnji dan obeležava se kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope.


Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Na spomenik slobode u Srbobranu danas je tim povodom u znak sećanja na sve žrtve II Svetskog rata i u slavu borcima za oslobođenje od fašizma položeno cveće.

- Svečanim polaganjem venaca počelo je obeležavanje75.godišnjice  pobede saveznika u Drugom svetskom ratu.Naša je obaveza da se sećamo 9.maja i da sprečavamo da se dogodi revizija istorije, kao i da ne dozvolimo da se posle 75 godina oni koji su uništavali svet i pravili koncentracione logore prikazuju kao heroji, a oni koji su bili žrtve prikazuju kao zločinci, kazala je Milena Alargić, predsednica SO Srbobran nakon što je delegacija opštine položila cveće na spomenik i dodala:


- Zato sećanjem na ovaj dan, na sve dane slavne borbe protiv fašizma, u stvari čuvamo sećanje na slavnu istoriju i sprečavamo da se ponovo dogodi revizija istorije.

Medijima se obratio i Radivoj Debeljački, član Opštinskog veća koji je između ostalog naglasio značaj borbe protiv fašizma koja i dalje traje i kako je rekao od koje ne smemo odustati, jer to je zalog za budućnost i način da sačuvamo vrednosti za koje su se borili i svoje živote utkali u stvaranje slobodnog i demokratskog društva, svi borci protiv fašizma tokom II Svetskog rata, kako bi smo mi danas živeli slobodno.

S.N.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign