Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ARTIKULTURIZACIJA

NEKO NAS POSMATRA


Ulicu Svetog Save, odnedavno krasi jedno vajarsko delo. Sa balkona kuće Kaćanskih "gleda nas" boginja koja je vajarski rad Milene Stojković.


Sa leve strane (gledano od mosta), negde preko puta zgrade opštine u Srbobranu, nalazi se dom Kaćanskih. Kuća sa dugom istorijom i u čije zidove su upisane mnoge zanimljive priče koje krase istoriju Srbobrana. Mesto gde su se svojevremeno održavani balovi o kojima se nadaleko i nadugačko pričalo. Gospodska kuća, dvospratnica, sa balkonom koji izlazi na sam centar i koja je trenutno prebivalište dve umetnice iz naše varošice...

One su Lenka Kaćanski Cucić (o kojoj smo već pisali OVDE), i njena kći, Milena Stojković, koja je pružila povod za ovu kratku priču, postavljajući svoj vajarski rad na već pomenuti balkon. 

Statua je okrenuta tako da izgleda kao da pomno posmatra sva dešavanja unutar prometne ulice i ono što je upečatljivo u vezi sa njom je to što joj nedostaje jedna ruka, koja je odrezana, naknadno...

Više je mogućih interpretacija ovog umetničkog dela. Možda je to Gea, boginja Zemlje i prirode, a možda i Pravda, koja je nemoćna ali vidi sve... Otvorene su i druge mogućnosti, a umetnica je ostavila svakome od nas da njeno delo doživi i tumači na svoj način.

U svakom slučaju, prizor neobičan, nesvakidašnji i vredan pomena, a pomalo, izgleda i kao poruka koja stoji otvorena za tumačenje, dobronameran poziv svima na preispitivanje lične i kolektivne savesti.

Možda je rano, ali uklopljeno u ambijent stare arhitekture i kulture stanovanja koja je krasila nekadašnji Srbobran, sluti da bi ovo umetničko delo moglo da postane jedan od simbola modernog Srbobrana. Da li će tako biti, zavisi od mnogo faktora, a vreme je najbolji sudija....

M.Š.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ARTIKULTURIZACIJA" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2020.05.11   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen