Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ARTIKULTURIZACIJA

TURIJSKA AVLIJA DEVETI PUT OKUPILA SLIKARE


U Turiji se već devet godina za redom na jednom porodičnom imanju okupljaju slikari. Njihov domaćin Đorđe Klincov u svojoj Turijskoj avliji želi da preko likovne umetnosti pokaže svetu lepote ovog vojvođanskog sela. On okuplja slikare omogućavajući im da na obali Velikog kanala prenose vlastite doživljaje seoskih čarolija na platno. Tako je to bilo i na ,”otvaranju sezone” u subotu, 23. juna 2020. godine


- Ideja je potekla od Udruženja slikara Art iz Srbobrana. Kako nemaju prostor za rad ponudio sam se da im budem domaćin. Već devetu godinu sarađujemo a uvek dovedemo i nekog od akademskih slikara koji pomažu da podignemo kvalitet radova, kaže ljubazni domaćin.

Boško Popović, slikar amater iz Srbobrana drugi put je na ovoj slikarskoj koloniji. Ovaj put ispred njega je platno na kome oslikava motiv Krivaje. Inače, Boško u svom radu praktikuje najčešće slikanje uljem na platnu, a slika, kako kaže sve, od pejzaža, preko portreta, mrtve prirode, portreta, pa do ikona. Slikanjem se bavi već gotovo 25 godina, a iza njega je više kolektivnih izložbi i slikarskih kolonija.

- Ovde je vrlo lepo, ambijent za slikanje je dobar, a domaćini su ljubazni i imamo sve što nam je potrebno, kaže Boško.

Ona je član udruženja ART iz Srbobrana od samog osnivanja. U poslednje vreme uglavnom slika zamišljene devojke. Iz Srbobrana je i zove se DušicaKrajinović, a slika aktivno oko 25 godina.

- Na kolonije kod Đorđa Klincova redovno dolazim. Jako je lepo, priroda je inspirativna i uvek bude dobra slikarska atmosfera. Puno slikara je prošlo kroz ovu "Turinsku avliju" i pozivam sve ljubitelje slikarstva da svrate ovde i vide rodove koji su nastali u predhodnim godinama. Priroda je divna i sigurna sam da će se osećati prijatno, ispričala nam je između dva poteza kistom Dušica.

Pet godina unazad učesnik ove kolonije je i Branislav Marić, slikar iz Petrovaradina.

- Radim u svim tehnikama. Naučio sam. Ovde uvek nastanu dobri slikarski radovi. Ambijent je dobar i kreativnost dobije na zamahu. Imam jedno pravilo. Kad idem na neku koloniju najčešće radim tri slike. Nešto iz mog kraja, zatim nešto što je povezano sa mestom gde slikam i jednu ikonu.  Inače rado dolazim u Turiju. Osim slikarstva, u Turiju me dovodi i ova voda. Strasni sam pecaroš i često dolazim ovde na pecanje.

L.P.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ARTIKULTURIZACIJA" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  

Postavio: Administrator dana 2020.05.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen