Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/284/misama-u-crkvi-i-na-kalvariji-obeleena-slava/

Verzija za tampu / To ScreenviewMISAMA U CRKVI I NA KALVARIJI OBELEŽENA SLAVA!


Pod pokroviteljstvom opštine Srbobran, u prisustvu velikog broja građana i 16 sveštenika juče je obeležena Slava Rimokatoličke crkve u Srbobranu.


Svečanim misama u crkvi i na Kalvariji obeležena je slava rimokatoličke crkve u Srbobranu.

Svečanosti su prisustvovali pored Neška Čestića predsednika opštine, svi značajniji predstavnici lokalne samouprave (Radivoj Paroški, Hušći Kornelija, Ifju Zoltan, Dr ilija Gazepov, Bergel Aranka,  Fodor Sabadoš Beata, Segi Eržebet,  Koler Karol...).

Na svečanu misu su pozvani sveštenici , koji su rodom iz Srbobrana i Temerina,  a odazvalo sa njih 16. Došli su iz crkvenih opština Bečej, Temerin, Bogojevo, Bačko Gradište, Senta, Palić, Vrbas,Novi Sad...

Besedu je održao sveštenik Jožef Tot, rođen u Srbobranu, koji sada službuje u Bajši.

Prva katolička crkva na mestu sadašnje, sagrađena je 1783. godine od naboja sa tršćanim krovom, bez tornja i krsta. Iste godine je izgrađena i parohija. Crkva je pripadala starobečejskoj parohiji.Prvi paroh bio je P.Salkau Bernat, franjevački pop koji je prihvatio da se brine o vernicima. Porastom stanovništva jačala je i parohija tako da je 1814-15 godine sagrađena nova crkva, dimenzija 44,5×11,5 metara sa tornjem i krstom visine 24 metra.

Nova crkva je tada dobila ime Uzvišenja Svetog Krsta. Do 1848. godine Sentomaš je kakrakterisao napredak i miran život njegovih stanovnika. Te godine je spaljena crkva i parohija. Nakon ratnih godina, stanovnici su se počeli vraćati u svoje uništene i spaljene domove tek negde 1852-53 godine kada su pristupili obnovi spaljene crkve i parohije, a crkva je renovirana i okrečena 1868. godine. Verovatno iz tog vremena potiču dve manje Morove slike kod oltara. Jedna slika prikazuje Sve Svete, a druga Svetog Tomu.

Godine 1869. počela je izgradnja kapele na Kalvariji. Kalvarija je sa stacijama u potpunosti završena 1870. godine. Tokom 1886. i 1887. godine dograđena je crkva sa jednim manjim brodom.

Rimokatolička crkva u Srbobranu je današnji izgled dobila 1901-02. godine kada je sagrađen novi toranj i zamenjen krov. Iste godine su postavljene nove orgulje, majstora Orsag Šandora, a 1952. akademski slikar Ružička Pal izradio je četiri plafonske slike koje i sada krase veliki brod crkve.

Svečanosti su prisustvovali pored Neška Čestića predsednika opštine, svi značajniji predstavnici lokalne samouprave. Na svečanu misu su pozvani sveštenici , koji su rodom iz Srbobrana i Temerina,  a odazvalo sa njih 16. Došli su iz crkvenih opština Bečej, Temerin, Bogojevo, Bačko Gradište, Senta, Palić, Vrbas,Novi Sad...

Besedu je održao sveštenik Jožef Tot, rođen u Srbobranu, a sada službuje u Bajši.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign