Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ARTIKULTURIZACIJA

OPROSTI MAJKO SVETA, OPROSTI...


Danas se navršava 111 godina od nastanka, po mnogima, najlepše i najuzvišenije pesme srpske ljubavne lirike, besmrtne "Santa Maria della Salute" Laze Kostića, koja je napisana u Somboru, krajem maja i početkom juna 1909. godine. Kostić je ovu pesmu napisao nikad prežaljenoj ljubavi, našoj sugrađanski Lenki Dunđerski.


Koliko je Kostić bio očaran njom, toliko je i Lenku, svestranu i mladalački radoznalu, barem intelektualno morala da privuče jedinstvena i neobična pesnička pojava Laze Kostića u njenoj blizini. Bila je  odrešita i samosvojna, uz maternji je govorila francuski, nemački i mađarski jezik, odlična jahačica (sama je vozila i lake kočije), umešna pijanistkinja, slavujskog glasa, sa sklonostima ka slikarstvu i pozorištu, a nisu joj nedostajale ni umilјatost i uviđavnost, kao ni umeće razložnog odabira (do tada je, kako piše Laza Kostić, odbila čitavu vojsku prosilaca), piše Milan Stepanović na sajtu ravnoplov.rs

Preporučujemo da pročitate ovaj članak i poslušate izvođenje pesme "Santa Maria Della Salute" neponovljivog Miloša Žutića.

Takođe na našem sajtu možete pronaći OVDE Dnevnik Lenke Dunđerski. Pred vama je dnevnik Lenkin u kome se jasno čitaju njene emocije prema čuvenom pesniku, ali i čuđenje kada joj je predložio da se uda za čuvenog Srbina, pronalazača iz Amerike Nikolu Teslu....

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ARTIKULTURIZACIJA" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2020.06.05   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen