Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ARTIKULTURIZACIJA

GLAS CRNOGORCA POVODOM VELIKOG SRPSKOG PATRIOTE, STAROG BARDA


Stevan Vladislav Kaćanski -  Stari Bard je rođen 1829. godine u Srbobranu, tadašnjem Sentomašu. Potiče od ugledne porodice. Stari Bard je umro u maju pre 130 godina. Jedan od najboljih eseja posvećenih ovom velikanu napisao je profesor Milivoj Tutorov i možete ga pročitati na našem portalu, a danas prenosimo priču koju je objavio crnogorski info portal www.in4s.net.


Stari Bard živio je za srpski narod, za srpstvo se trudio, plodno i ošstro svoje pero svome narodu bješe posvetio, a uz pero: trud, misao, srce, dušu, život i sve, objavio je ,,Glas Crnogorca“ 1890. godine povodom smrti Stevana Vladislava Kaćanskog zvanog Stari bard, srpskog političara, profesora, patriotskog pjesnika i prije svega – čuvenog srpskog rodoljuba vječno ispirisanog snom o oslobođenju i ujedinjenju Srba iz svih krajeva.

– Srpska škola, srpska žurnalistika, srpsko narodno čustvo, srpska lijepa knjiga, pretrpjela je smrću Starog Barda teški i nenaknadivi gubitak, pisalo je u tekstu u kom se još dodaje da je narod Crne Gore ostao bez oduševljenog prijatelja i neumornog borca za srpske svetinje.

,,Glas Crnogorca“ podsjetio je na posjetu čuvenog srpskog patriote srpskoj knjaževini Crnoj Goru i dodao da je on, nikad se ne služeći laskanjem i udvaranjem, služio samo svom srpstvu i sve za srpstvo radio.

– Poznavali smo ono plemenito srce koje je samo za Srpstvo kucalo. Poznavali smo ono oštro pero koje je lakim pismom znalo zamijeniti oštre mačeve. A sad?, zaključeno je na Cetinju 12. maja 1890. godine.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ARTIKULTURIZACIJA" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2020.06.07

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen