Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ARTIKULTURIZACIJA

POGLED U PROŠLOST - ON LINE IZLOŽBA DOMA KULTURE


Dom kulture u Srbobranu nastavlja sa aktivnostima u skladu sa pravilima koja su proizašla iz odluka koje je doneo Štab za krizne situacije povodom pandemije virusom covid 19. I dalje ljubitelji likovne umetnosti moći će  putem internet portala da prate naše izložbe. Predstavljamo izložbu „Pogled u prošlost“.


Porodica Dunđerski je bila jedna od najbogatijih porodica u tadašnjoj Austrougarskoj. Poznati su po tome što su velikim trudom i radom, stekli svu svoju imovinu. Većina članova porodice bili su dobrotvori, učestvovali su u raznim humanitarnim akcijama, ulagali u kulturu i pomagali mladim umetnicima kao što su Laza Kostić, Uroš Predić, Jovan Jovanović Zmaj...

Početkom 17. veka iz Gacka preci Dunđerskih stižu u Austrougarsku.Najstariji poznati predak koji se najčešće uzima i za rodonačelnika je svakako Avram Dunđerski. O sticanju njihovog bogatstva postoje dve legende. Jedna je da je dok je nadničio Avram slučajno pronašao ćup sa zlatom, dok druga govori o tome da je za vrijeme Austro-Turskog rata Avram prevezao jednog Turčina iako to nije ni pretpostavljao. Iz zahvalnosti na spašavanju života i prevozu on mu ostavlja pare koje ovaj kasnije ulaže u investicije

Pred vama su reprodukcije slika pojedninih članova poznate veleposedničke porodice Dunđerski.

Jelena Lenka Dunđerski


– rođena u Srbobranu 21. novembra 1870. – preminula u Beču 21. novembra 1895. godine. Bila je najmlađa ćerka Lazara i Sofije Dunđerski, mezimica, po rečima mnogih savremenika bila je vrlo lepa, inteligentna i načitana devojka, a opet najpoznatija je po zabranjenoj ljubavi koju je gajila sa pesnikom Lazom Kostićem, koji je nakon njene tragične smrti njoj posvetio najlepšu pesmu ikada nastalu u narodu iz kog potiče.

Sofija Dunđerski (Đorđević)


– rođena je 1831 – umrla 1920. Bila je žena Lazara Dunđerskog i majka Olge Jovanović, Jelene Lenke Dunđerski, Dr. prava Geodona Gede Dunđerskog, Đorđa Đoke Dunđerskog i Emilije Milke Dunđerski.

Teodora Dora Dunđerski


– rođena u Srbobranu (1887. ili 1888.), poznata je kao žena Gedeona Gede Dunđerskog, industrijalca i veleposednika. Imali su troje dece: Lazara II (1903.-1956.) zatim Dušana (1906.-1977.) kao i Sofiju (1907.-nepoznato) koja kasnije postaje žena grofa Tivadara Deževija. Teodora Dunđerski umrla je u Novom Sadu 23. februara 1965. godine.

Gedeon Geda Dunđerski


– rođen je u Srbobranu 1. februara 1875. godine, sin Lazarov i naslednik najvećeg dela njegovih imanja i industrijskih pogona, bogatstvo koje se smatralo najvećim u Srba u Austro-ugarskoj monarhiji.

Gedeon Geda Dunđerski


Geda je bio doktor prava, bankar i veliki dobrotvor svoga naroda. Preminuo je u Budimpešti 12. jula 1939.

Lazar Dunđerski


sin Gece Dunđerskog, rođen u Srbobranu 25. marta 1833. godine, i ostaće upamćen kao najveći dobrotvor srpskog naroda, ktitor mnogih kulturnih i drugih zdanja koja su služila, a neka i danas služe njegovom narodu.

Lazar Dunđerski


Mnogo je ulagao u stvaralaštvo srpskih umetnika, a kada neko pomisli na veličinu bogatstva Dunđerskih, nesvesno misli na ono što je posedovao Lazar, jer je za njegovog života veličina poseda i broj industrijskih pogona bio na vrhuncu. Lazar je i definitivno najveći i najpoznatiji član ove srbobranske porodice.

GEDEON GECA DUNĐERSKI


– 1807. godine rođen je u Srbobranu, sin Avramov, smatra se začetnikom bogatstva u porodici, jer je od očevog imanja uspeo da napravi pravu poslovnu imperiju. Zanimljivo je da je on bio prvo dete koje je kršteno u današnjoj pravoslavnoj crkvi u Srbobranu, a krstio ga je Episkop Bački u znak prosperiteta sela i napretka naroda njegovog. Umro je 1883. godine.

Bogdan Dunđerski


Čovek koji je za svoje potrebe izgradio poznati dvorac Fantast, rođen je u Srbobranu 1861. godine.

Bogdan Dunđerski


Pored toga što je kao i svi Dunđerski bio veliki posednik zemlje, bio je i dobrotvor, čak i narodni poslanik, a ostaće upamćen po svom hedonističkom načinu života o kojem se i danas prepričavaju anegdote sa statusom legendi.

Bogdan Dunđerski


Umro je 1. novembra 1943. godine u svojoj rezidenciji nadomak Srbobrana, koja pripada Bečeju.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ARTIKULTURIZACIJA" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2020.07.21

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen