Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ARTIKULTURIZACIJA

MISLIM DA SMO NA KRAJU USPELI DA BOJOM DODJEMO DO OSMEHA I ZNANJA!


Prošetajte do Trga slobode i pogledajte likovne radove dece koja su mesec dana učili, zabavljali se i vežbali da slikaju uz podršku Đorđa Ćorića, slikara iz Srbobrana, mastera likovne umetnosti, Zamolili smo Đorđa da za vas u kratkom autorskom tekstu prenese svoje utiske sa ove radionice, tako da mu se ovom prilikom zahvaljujemo. Evo šta je Đorđe napisao:


Likovna radionica Bojom do osmeha i znanja, održana u predivnom otvorenom ambijentalnom prostoru Doma kulture u Srbobranu, bila je mesto raznobojnog kazivanja na najrazličitije teme i motive, mesto idejnih diskusija, istraživanja, emotivnog kazivanja kroz crtež i sliku, mesto gde sam susreo decu baš onakvu kakva treba u tom uzrastu i da budu, decu koja maštaju.

Deca koja su pohađala likovnu radionicu bila su uzrasta od 5 do 14 godina i bez obzira na određene razlike u percipiranju okoline ili određenih motiva, stvorila su izrazito kreativnu sintezu gde je sinergija međusobnog nadopunjavanja u idejnim rešenjima i međusobnim pohvalama bila temelj svakog održanog časa. Teme i motivi su se preplitali od klasičnih i realnih do potpuno bojenih i apstraktnih. Postojale su zadate teme, zatim varijacije na zadatu temu, ali takođe i slobodne teme koje smo kroz individuelne razgovore dovodili do određene tačke da budu polazište za idejni, tehnički ili eksperimentalni poduhvat. Mnogi radovi odišu energijom koju je dete uložilo kako bi dočaralo potpuno ličnu imaginaciju određenog motiva. Da li postoji nešto iskrenije i kreativnije od dečijeg likovnog kazivanja? Njihovi radovi nose uloženi trud, iskrenost, želju da saopšte određenu poruku drugima. Posebno mi je drago da su deca iz časa u čas samom radu i idejnom rešenju pristupala sve fleksibilnije i na taj način otklonila grešku u procesu kao potencijalnu mogućnost koja može da ih omete ili uspori. Izražavali su želju da radimo sa različitim kombinacijama materijala kako bi videli kako se više različitih tehnika ponašaju u međusobnom odnosu i šta se time može postići. Mnoga deca su izašla iz svoje zone komfora i pristupila slici kao eksperimentu za izražavanje. Neka od njih su se bavila na fantastičan način detaljnom analizom motiva, neka su crtežom pričala priču i od realnog motiva stvarali imaginarnu poetiku, neka su izražavala svoja osećanja, neka su se bavila korelacijom prethodno stečenih znanja, neka apstrakcijom kroz predmet, a neka potpunom bojom...

Mislim da smo na kraju uspeli da bojom dođemo do osmeha i znanja.

Ovim se putem zahvaljujem svim roditeljima, bakama i dekama koji su svojom energijom, otvorenošću, saradnjom i strpljenjem pružili podršku projektu koji je iznedrio nova prijateljstva, kreativnost, osmehe i na kraju odlične radove.

Zahvalnost upućujem takođe opštini Srbobran i Domu kulture na otvorenosti i želji da se projekat ove vrste iznese na lep i plodonosan način za najmlađe i svu publiku koja će posetiti izložbu na Trgu slobode.

Uživajte u izložbi.

Mast. lik. um. Đorđe Ćorić

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ARTIKULTURIZACIJA" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2020.07.29

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen