Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ARTIKULTURIZACIJA

FUSKO PREDSTAVIO SVOJE STVARALAŠTVO - IZLOŽBA RADOVA NA ZLATIBORU


U Muzeju „Staro selo“ Sirogojno do 30. oktobra posetiocima će biti dostupna izložba skulptura Ištvana Fuska, umetnika iz Srbobrana. Izložba nosi naziv „Stari zanati“, a o ovom kulturnom događaju izvestio je Zlatibor pres.


Ovogodišnji dobitnik bijenalne nagrade "Nenad Čonkić" predstavio se likovnoj publici ovih dana na Zlatiboru. Muzej "Staro selo" otvorio je svoja vrata za radove Fuska i svi koji ovih dana obilaze ovo mesto mogu da se uvere u kreativnost i umetnički potencijal ovog umetnika iz Srbobrana.

- Posle dužeg vremena imamo priliku da ugostimo jednog umetnika i da organizujemo gostujuću izložbu u dvorani Muzeja na otvorenom „Staro selo“ . ovom prilikom gost nam je Ištvan Fusko koji dolazi iz Srbobrana i on nam ovde predstavlja izložbu koju je nazvao „Stari zanati“, što se uklapa u koncepciju Muzeja na otvorenom. Iako ne potiče iz ovog kraja, njegov rad, njegova umetnost, ima taj duh starih zanatlija koji su se bavili obradom drveta, rekao je za Zlatibor press, Dragan Cicvarić, viši kustos Muzeja.

Podsetićemo, Ištvan Fusko član je Asocijacije Srpski art centar iz Novog Sada i Asocijacije srpskih arhitekata iz Beograda. Učesnik je na preko 50 kolektivnih izložbi, a jedna takva održana je i u galeriji Čigota na Zlatiboru gde se publika sa ovih prostora po prvi put susrela sa delima ovog umetnika. O radu i delu srbobranskog skulptora govorio je i direktor Art centra .

- Ištvan je čudo od umetnika. U stvari, on je iskonski umetnik i majstor u radu sa raznim vrstama drveta. Znači, to drvo može biti neverovatno staro, ili ma kakvo, on uspeva da mu nađe žicu i da napravi pravu stvar, ističe Darko Čonkić, direktor Asocijacije Srpski art centar iz Novog Sada.

- Svako drvo se može obrađivati; pitanje je samo koliko se ruke i mozak umore obrađujući taj materijal, ali svako drvo se isto voli… Možda da uporedim ovako: kao što se i svaka žena isto voli, uz osmeh dodaje umetnik i nastavlja:

- Ja sam u umetnosti u dualizmu. Znači, radim ove stare zanate, a radim i nešto drugo. Ovde su u pitanju upotrebni predmeti koji se mogu i koristiti, ali kada se urade – mogu se i preprodati. Neka druga vrsta umetnosti koja se radi možda po konkursu ili po naručenom konkursu , ona se ne može prodati već se može prikazati, a onda se mogu dobiti nagrade, ili pohvale za to, rekao je za „Zlatibor pres“ autor izložbe.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ARTIKULTURIZACIJA" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2020.09.12

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 31
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen