Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

EKOLOZI NA COJINOM SALAŠU


Članovi asocijacije  "Zort" organizovali su u subotu razgovor na temu međusobne solidarne podrške, povećanja pregovaračkih kapaciteta i razmeni iskustva sa terena.


Bio je ovo sastanak koji je pre svega imao za cilj razmenu iskustava kao i postavljanje platforme za dalje delovanje ove asocijacije koja za cilj ima očuvanje životne sredine i aktivan otpor uništavanju eko sistema, a razgovaralo se, između ostalog o mogućnosti za održivost, otpornost i nezavisnost lokalne zajednice.

- Cilj ovog sastanka je dobrobit svih nas i vrata ovog salaša su danas upravo zbog toga otvorena. Drago mi je što vas vidim i nadam se da ćemo lepo sarađivati kako bi smo ovu našu zajednicu učinili boljom i kvaltetnijom, pozdravio je pre početka radnog dela goste, domaćin Stojan Marinković Coja, danas penzioner koji uživa u salašarskom životu pored Krivaje, a nekadašnji direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Predsednik Ekološkog pokreta Srbobran, Dragan Kurjački je okupljene ekiloge upoznao sa rezultatima rada udruženja u poslednjih godinu dana i naglasio da ima još puno posla koji treba da se uradi.

- Moramo zajednički da delujemo i zbog toga je i formirana asocijacija "Zort". Mi moramo jedni drugima da pomognemo, jer svi smo upućeni na iste probleme koji su povezani pre svega sa Velikim Bačkim kanalom i Krivajom. Bilo gde da se nešto zagađuje to se dotiče Srbobrana. Zato moramo da se pomažemo, Srbobran da pomogne Bajši, Bačkoj Topoli, oni nama, tu su i Kula i Vrbas itd, rekao je Kurjački.

Podršku skupu pružil je i lokalna samouprava, a sastanku je prisustovao nadležni član Opštinskog veća u Srbobranu, dr Ilija Gazepov koji je ocenio da postoji zajednički cilj u ovom slučaju opštine i nevladinog sektora koji se bavi pitanjima ekologije.

- Na današnjem sastanku nije se konkretno čulo kakva su očekivanja od lokalne samouprave, ali mi smo svakako za što tešnju saradnju svih ekoloških pokreta i državnih organa, pre svega kada je u pitanju podizanje ekološke svesti kod naših građana i poboljšanje naše ekološke situcije. Godinama unazad nije urađeno ama baš ništa kada je u pitanju ekologija, dovoljno je izaći na kanal, na Beljansku baru, Rekavicu, bilo koji vodotok, dovoljno je da izađete na ulicu, u atar pa da vidite koliko ima ambrozije, a svi smo svesni koliki problem nam donose komarci. Zbog toga moramo raditi mnogo više u narednom periodu jer svi smo svesni da samo kvalitetan vazduh, čista voda i kvalitetna, nezagađena zemlja nam omogućavaju preduslove za dobar život. Spreman sam da pružim sav doprinos kada je rešavanje ekoloških problema u pitanju, rekao je medijima nakon sastanka dr Gazepov.

Nakon sastanka za sve učesnike organizovan je zajednički ručak.

S.N.

Foto: L.P. 

Postavio: Srbobran.net dana 2020.09.20

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANA


Toše Proeski In memoriam 25.01.1981 - 16.10.2007.

Pretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin