Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ARTIKULTURIZACIJA

ŽIRI DONEO ODLUKU KOME PRIPADA OVOGODIŠNJA NAGRADA LENKIN PRSTEN


Žiri za dodelu Lenkinog prstena, nagrade za najbolju ljubavnu pesmu, koji je radio u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (članica) i Biljana Puškar (članica), na poslednjoj sednici, 17. novembra 2020. godine, odlučio je da nagradu za najbolju ljubavnu pesmu 2020. godine, LENKIN PRSTEN dobije pesma „Selimo poljupce od kapi do kapi“, Milana Micića, pesnika iz Novog Sada.


Odluka je doneta sa dva glasa za i jednim uzdržanim. Uručenje nagrade je 27. novembra 2020. godine, u Srbobranu.

Prema propozicijama, u konkurenciji su bile pesme ljubavne tematike, koje su objavljene u periodici, odnosno u posebnim knjigama, između dva dodeljivanja nagrada, od novembra 2019. do novembra 2020. godine. Nagrađena pesma objavljena je u časopisu Trag, Biblioteka „Danilo Kiš“, Vrbas, mart 2020. godine, broj 61.

Milan Micić (Zrenjanin, 1961), istoričar po profesiji i književnik po vokaciji, jedan je od retkih savremenih domaćih autora kod kojih se skladno i uspešno prepliću bavljenje naukom i beletristikom. Objavio je tridesetak knjiga iz istoriografije, esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije, među kojima su:Mesec od venecijanskog sapuna (2013), Kod živahnog ogledala (2014), Spisak senovitih imena (2016), Ab ovo (2018), Dan koji je stao da se odmori (2019); Bećarac i seferini (2008), Srpski dobrovoljci 1914-1918: životi, sećanja (2017), Amerikanci-srpski dobrovoljci iz SAD (1914-1918) iz 2018. i dr.
Dobitnik je više prestižnih nagrada - „Stevan Sremac”, „Milovan Vidaković”, „Braća Micić”, „Andrićeva staza”, Specijalna povelja „Vladimir Ćorović” SPKD „Prosvjeta” u Gackom za istorio-grafiju. Dobitnik je nagrade „Teodor Pavlović” za knjigu godine (2018) i nagrade „Karolj Sirmai“ za najbolju knjigu pripovedaka (2019).


Pesma „Selimo poljupce od kapi do kapi”, očigledno je, pripada ciklusu ljubavnih pesama posvećenih Brani, pesnikovoj supruzi. One su objavljivane, najpre, u književnoj periodici, a 2017. godine i u pesničkoj zbirci, indikativnog naziva, Zove se Brana. Pojedine pesme iz ove zbirke bile su prethodnih godina u najužem izboru za Lenkin prsten. Nesumnjivo je da je ljubavna tematika od prvorazrednog značaja ne samo za intimni, već i za poetski svet Milana Micića.
Već je primećeno da je Micićeva ljubavna poezija i čulna i ezoterična, nalik na molitvu, ali i na kontemplaciju. Ona je i nemirna i strasna, ali i spokojna i nežna. Vešto izbegavajući ponavljanje i patetiku, ali ne prikrivajući svoja osećanja, Milan Micić uspeva da peva o samoj suštini ljubavi, koja se ne menja pod uticajem vremena i događaja oko nas, nego ostaje trajna i snažna, bez obzira na sve.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ARTIKULTURIZACIJA" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2020.11.17

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 46
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen