Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / DruÅ¡tvo

KO JE UKRAO PROLEĆE I JESEN?!


Koliko god da je dr Nada Macura već postala pomalo estradna zvezda, ipak ovih dana da poslušamo njenu čuvenu rečenicu i oblačimo se slojevito!


Poslednjih godina promene godišnjih doba su vidno poremećene, proleće i jesen traju nekoliko dana ili ih, uopšte, nema, pa se iz zime prelazi direktno u leto i obrnuto. Nekoliko dana unazad, jutro započinjemo u čizmama i u zimskim jaknama, u sredini dana smo bosonogi, da bi smo uveče uključivali grejanje.

Šta nam se dešava ovih dana, zašto se osećamo isceđeno i bezvoljno? Ako ste primetili da vremenske promene utiču na vaše fizičke tegobe ili promene raspoloženja, velika je verovatnoća da patite od hronične bolesti savremenog doba - meteropatije.

Vremenska prognoza za oktobar


OKTOBAR 2016: Prosečno topao i prosečno suv oktobar. Miholјsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.2ºS.

Metoropatija pogoršava hronične i zapaljenjske procese u organizmu i utiče ne promene raspoloženja, a od nje podjednako pate i odrasli i deca.Meteropatske tegobe nastaju par sati pre nego nastupi nagla vremenska promena, a tegobe se smanjuju ili potpuno nestaju čim se vreme stabilizuje.

Jedna od najčešÄ‡ih tegoba u jesen je sezonska jesenja depresija.Tmurni dani i kišovito, vlažno vreme izazivaju osećanja bezvoljnosti, pospanosti, razdražljivosti, pada energije i otežanu koncentraciju.Do navedenog dolazi usled pada nivoa serotonina, tkz.“hormona sreće“ i melatonina, odnosno smanjenja sunčeve svetlosti.Pravi lek za to je da se oglušimo na one savete koje nam daju u periodima letnje žege - da boravimo s jeseni napolju upravo u onom periodu dana kada je sunčeva svetlost najjača - od 11 do 16 časova.I naravno, smanjiti stres na najmanju meru, provoditi vreme u razgovoru sa bliskim ljudima, redovno uzimati propisanu terapiju...

Ima li leka meteropatskim tegobama i kao da se prilagodimo promenama? Rešenje je da se u dogovoru sa svojim lekarom pridržavate svoje uobičajene terapije.I koliko god da je dr Nada Macura već postala pomalo estradna zvezda, da poslušamo njenu čuvenu rečenicu i oblačimo se slojevito!

J.M. 

Postavio: Administrator dana 2016.09.29   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 78
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen