Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti

SLOVENCI DAJU NOVAC ZA PRE─îISTA─î!


Vlada republike Slovenije odobrila pola miliona evra - donaciju za izgradnju pre─Źista─Źa za otpadne vode.


Ju─Źe u Ljubljani Zoran Mladenovi─ç predsednik opštine Srbobran primio je rešenje Vlade republike Slovenije da je naš projekat sa kojim smo konkurisali za nepovratna sredstva prihva─çen i da su oni spremni da nam daju pola miliona evra i dodatnih oko 200.000 evra za kamate i ostale troškove kredita koji bi smo dobili od Slovena─Źke SID banke. Na taj na─Źin zatvara se finansijska konstrukcija i izgradnja pre─Źista─Źa za otpadne vode mogla bi da po─Źne. Ukoliko budemo pokazali ozbiljnost, zahvaljuju─çi ovom projektu, Srbobran ulazi u proces rešavanja jednog od najve─çih problema koji gra─Ĺanii imaju, a to su septi─Źke jame, koje na ovaj na─Źin postaju deo prošlosti.

U skladu sa vremenom u kome ┼żivimo, ono o ─Źemu generacijama maštaju gra─Ĺani Srbobrana postaje stvarnost i ovim projektom stvara se uslov za intenziviranje izgradnje kanalizacione mre┼że i trajno rešavanje problema fekalnih voda na ekološko prihvatljiv na─Źin.

Rešenje o prihvatanju projekta sa kojim smo prošle godine konkurisali kod Vlade Slovenije predsedniku Zoranu Mladenovi─çu ju─Źe je u Centru za me─Ĺunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije uru─Źio Gašpar Je┼ż, direktor ovog Centra, koji je ovlaš─çena intitucija za izvo─Ĺenje me─Ĺunarodno razvojnog u─Źeš─ça Slovenije. Ove godine, pored projekta iz naše opštine, prihva─çen je samo projekat opštine ─îajetina, dok su mnoge duge opštine odbijene. Me─Ĺu njima npr i opština In─Ĺija. 

- Mi smo vaš projekat prepoznali kao jako dobar za saradnju sa Slovenijom. Naš prioritet na podru─Źju razvojno donacijske saradnje je da podr┼żimo pre svega projekte koji se ti─Źu o─Źuvanja ┼żivotne sredine. U predsedniku Mladenovi─çu i opštini Srbobran prepoznali smo ozbiljnog partnera, koji ┼żele nešto da u─Źine na tom planu, za svoje gra─Ĺane, odnosno da poboljšaju standard ┼żivota u svojoj sredini. Zato smo zajedno ušli u tu proceduru. Sada smo zvani─Źno predali informaciju predsedniku opštine Srbobran da su od strane republike Slovenije odobrena sredstva donacije u ukupnom iznosu pola miliona evra i dodatna subvenciona sredstva za kamate kredita kako bi se mogao realizovati projekat, kazao je za Srbobran.net Gašpar Je┼ż i dodao da nas sada o─Źekuje jedna trka sa vremenom. Zašto Gašpar Je┼ż ka┼że da je sad po─Źela trka sa vremenom, poslušajte u tonskom zapisu njegove izjave za naš portal:

Vidno zadovoljan bio je nakon što je uzeo u ruke rešenje o donaciji Zoran Mladenovi─ç, predsednik opštine Srbobran, ali je tako─Ĺe i pokazao ozbiljnost, svestan zna─Źaja dokumenta koji je dobio i koliko ovaj projekat zna─Źi za gra─Ĺane naše opštine, ali i generacije koje tek dolaze. U izjavi za Srbobran.net slo┼żio se sa svojim doma─çinom da je u narednom periodu vreme jedan od klju─Źnih faktora za realizaciju ovog projekta.

- Mi imamo sada pred nama proceduru koja podrazumeva i odre─Ĺena vremenska ograni─Źenja. Jedno je dobiti saglasnost, a drugo je povu─çi sredstva. Moramo biti na nivou svih aktivnosti koje smo do sada imali, u smislu ┼żelje da realizujemo projekat izgradnje fekalnog pre─Źista─Źa sa poveznim kolektorom, kako bi smo rešili jedan od najve─çih problema koje gra─Ĺani opštine Srbobran imaju. Mi smo dobili pravo da povu─Źemo 2.3 miliona evra i da ta sredstva iskoristimo za izradu pre─Źista─Źa. Imamo nekoliko stepenica koje moramo da pre─Ĺemo i da ih vremenski uskladimo. Zato nemamo vremena da ─Źekamo, bez obzira na sticaj okolnosti u kojima se nalazimo. Opština Srbobran prvo mora da usvoji rebalans bud┼żeta i da u njemu na─Ĺe mesto za izgradnju pre─Źista─Źa. Preskakanje bilo koje stepenice, pa i ove isklju─Źuje mogu─çnost da dobijemo sredstva koja predstavljau dr┼żavnu pomo─ç republike Slovenije  opštinama koje su van Evropske Unije. Slede─ça stepenica je da pribavimo pozitivno mišljenje, odnosno saglasnost Ministarstva finansija i nadle┼żnih institucija republike Srbije i zatim mora Skupština da usvoji kompletnu proceduru. Moramo da raspišemo javnu nabavku, da je sprovedemo, odredimo izvo─Ĺa─Źa radova, potpišemo ugovor i krenemo na posao. Hipoteti─Źki, ukoliko sve ovo ne uradimo do 15.novembra, rizikujemo da se ponovo na─Ĺemo na listi kandidata za slede─çu godinu. Da li bi tada dobili donaciju je veliki znak pitanja, jer i drugi dolaze na konkurs, rekao je Mladenovi─ç i dodao: 

Sastanku u Centru Slovenije za me─Ĺunarodnu saradnju i razvoj prisustvovao je i ┼Żeljko Bla┼żeka iz Instituta za ekološki in┼żinjering u Mariboru. Podseti─çemo on je u dva navrata bio u Srbobranu kao predstavnik Vlade Slovenije u izvi─Ĺanju projekta i nošen saznanjima koja je dobio u toku poseta našoj opštini,  još u januaru rekao da je pri─Źa oko pre─Źista─Źa gotova stvar. Zamoli smo i njega da prokomentariše ju─Źerašnji doga─Ĺaj, a on nam je odgovorio - "kandidatura Srbobrana je bila neverovatno dobro pripremljena".

- To je zna─Źilo da je opštinska administracija odli─Źno uradila svoj posao. Da je pripremila sve što je bilo potrebno, fino upakovala projekat i zbog toga je kandidatura prihva─çena. Mi smo do sada izgradili stotinak ovakvih pre─Źista─Źa u Sloveniji i Hrvatskoj i smatram da je to pravi put da Srbobran uti─Źe na o─Źuvanje ┼żivotne sredine onako kako gra─Ĺani vaše opštine to zaslu┼żuju. Evo šta je još tom prilikom rekao Bla┼żeka:

Nakon sastanka u centru za me─Ĺunarodnu saradnju i razvoj, predsednik opštine Mladenovi─ç posetio je i Razvojnu banku Slovenije gde je dobio detaljna uputstva šta je potrebno da opština uradi, koju dokumentaciju da pribavi kako bi se pripremio kreditni aran┼żman neophodan za realizaciju donacije.

Tako─Ĺe dobio je obe─çanje bankara da ─çe ve─ç u narednih nekoliko dana dobiti predlog ugovora kako bi i naša opštiina mogla da u─Ĺe u proceduru.

Kada je dogovarana ova poseta planiran je susret i sa Francom Juršom i Peterom Vilfanom (nekadašnji proslavljeni as košarkaške reprezentacije Jugoslavije)  poslanicima Demokratske stranke penzionera u Skupštini Slovenije. Oni su podr┼żali našu ┼żelju i svojim autoritetom ali i anga┼żmanom doprineli da projekat bude prihva─çen. Prilikom ovog susreta u Cankarjevom domu predsednik Mladenovi─ç, u ime gra─Ĺana naše opštine izrazio je zahvalnost zbog svega što su u─Źinili, ali  i spremnost da Srbobran bude njihov doma─çin kad god to njima odgovara.

S.Š.

 

  

Postavio: Srbobran.net dana 2016.04.14

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 72
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen