Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti

SLOVENCI DAJU NOVAC ZA PREČISTAČ!


Vlada republike Slovenije odobrila pola miliona evra - donaciju za izgradnju prečistača za otpadne vode.


Juče u Ljubljani Zoran Mladenović predsednik opštine Srbobran primio je rešenje Vlade republike Slovenije da je naš projekat sa kojim smo konkurisali za nepovratna sredstva prihvaćen i da su oni spremni da nam daju pola miliona evra i dodatnih oko 200.000 evra za kamate i ostale troškove kredita koji bi smo dobili od Slovenačke SID banke. Na taj način zatvara se finansijska konstrukcija i izgradnja prečistača za otpadne vode mogla bi da počne. Ukoliko budemo pokazali ozbiljnost, zahvaljujući ovom projektu, Srbobran ulazi u proces rešavanja jednog od najvećih problema koji građanii imaju, a to su septičke jame, koje na ovaj način postaju deo prošlosti.

U skladu sa vremenom u kome živimo, ono o čemu generacijama maštaju građani Srbobrana postaje stvarnost i ovim projektom stvara se uslov za intenziviranje izgradnje kanalizacione mreže i trajno rešavanje problema fekalnih voda na ekološko prihvatljiv način.

Rešenje o prihvatanju projekta sa kojim smo prošle godine konkurisali kod Vlade Slovenije predsedniku Zoranu Mladenoviću juče je u Centru za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije uručio Gašpar Jež, direktor ovog Centra, koji je ovlašćena intitucija za izvođenje međunarodno razvojnog učešća Slovenije. Ove godine, pored projekta iz naše opštine, prihvaćen je samo projekat opštine Čajetina, dok su mnoge duge opštine odbijene. Među njima npr i opština Inđija. 

- Mi smo vaš projekat prepoznali kao jako dobar za saradnju sa Slovenijom. Naš prioritet na području razvojno donacijske saradnje je da podržimo pre svega projekte koji se tiču očuvanja životne sredine. U predsedniku Mladenoviću i opštini Srbobran prepoznali smo ozbiljnog partnera, koji žele nešto da učine na tom planu, za svoje građane, odnosno da poboljšaju standard života u svojoj sredini. Zato smo zajedno ušli u tu proceduru. Sada smo zvanično predali informaciju predsedniku opštine Srbobran da su od strane republike Slovenije odobrena sredstva donacije u ukupnom iznosu pola miliona evra i dodatna subvenciona sredstva za kamate kredita kako bi se mogao realizovati projekat, kazao je za Srbobran.net Gašpar Jež i dodao da nas sada očekuje jedna trka sa vremenom. Zašto Gašpar Jež kaže da je sad počela trka sa vremenom, poslušajte u tonskom zapisu njegove izjave za naš portal:

Vidno zadovoljan bio je nakon što je uzeo u ruke rešenje o donaciji Zoran Mladenović, predsednik opštine Srbobran, ali je takođe i pokazao ozbiljnost, svestan značaja dokumenta koji je dobio i koliko ovaj projekat znači za građane naše opštine, ali i generacije koje tek dolaze. U izjavi za Srbobran.net složio se sa svojim domaćinom da je u narednom periodu vreme jedan od ključnih faktora za realizaciju ovog projekta.

- Mi imamo sada pred nama proceduru koja podrazumeva i određena vremenska ograničenja. Jedno je dobiti saglasnost, a drugo je povući sredstva. Moramo biti na nivou svih aktivnosti koje smo do sada imali, u smislu želje da realizujemo projekat izgradnje fekalnog prečistača sa poveznim kolektorom, kako bi smo rešili jedan od najvećih problema koje građani opštine Srbobran imaju. Mi smo dobili pravo da povučemo 2.3 miliona evra i da ta sredstva iskoristimo za izradu prečistača. Imamo nekoliko stepenica koje moramo da pređemo i da ih vremenski uskladimo. Zato nemamo vremena da čekamo, bez obzira na sticaj okolnosti u kojima se nalazimo. Opština Srbobran prvo mora da usvoji rebalans budžeta i da u njemu nađe mesto za izgradnju prečistača. Preskakanje bilo koje stepenice, pa i ove isključuje mogućnost da dobijemo sredstva koja predstavljau državnu pomoć republike Slovenije  opštinama koje su van Evropske Unije. Sledeća stepenica je da pribavimo pozitivno mišljenje, odnosno saglasnost Ministarstva finansija i nadležnih institucija republike Srbije i zatim mora Skupština da usvoji kompletnu proceduru. Moramo da raspišemo javnu nabavku, da je sprovedemo, odredimo izvođača radova, potpišemo ugovor i krenemo na posao. Hipotetički, ukoliko sve ovo ne uradimo do 15.novembra, rizikujemo da se ponovo nađemo na listi kandidata za sledeću godinu. Da li bi tada dobili donaciju je veliki znak pitanja, jer i drugi dolaze na konkurs, rekao je Mladenović i dodao: 

Sastanku u Centru Slovenije za međunarodnu saradnju i razvoj prisustvovao je i Željko Blažeka iz Instituta za ekološki inžinjering u Mariboru. Podsetićemo on je u dva navrata bio u Srbobranu kao predstavnik Vlade Slovenije u izviđanju projekta i nošen saznanjima koja je dobio u toku poseta našoj opštini,  još u januaru rekao da je priča oko prečistača gotova stvar. Zamoli smo i njega da prokomentariše jučerašnji događaj, a on nam je odgovorio - "kandidatura Srbobrana je bila neverovatno dobro pripremljena".

- To je značilo da je opštinska administracija odlično uradila svoj posao. Da je pripremila sve što je bilo potrebno, fino upakovala projekat i zbog toga je kandidatura prihvaćena. Mi smo do sada izgradili stotinak ovakvih prečistača u Sloveniji i Hrvatskoj i smatram da je to pravi put da Srbobran utiče na očuvanje životne sredine onako kako građani vaše opštine to zaslužuju. Evo šta je još tom prilikom rekao Blažeka:

Nakon sastanka u centru za međunarodnu saradnju i razvoj, predsednik opštine Mladenović posetio je i Razvojnu banku Slovenije gde je dobio detaljna uputstva šta je potrebno da opština uradi, koju dokumentaciju da pribavi kako bi se pripremio kreditni aranžman neophodan za realizaciju donacije.

Takođe dobio je obećanje bankara da će već u narednih nekoliko dana dobiti predlog ugovora kako bi i naša opštiina mogla da uđe u proceduru.

Kada je dogovarana ova poseta planiran je susret i sa Francom Juršom i Peterom Vilfanom (nekadašnji proslavljeni as košarkaške reprezentacije Jugoslavije)  poslanicima Demokratske stranke penzionera u Skupštini Slovenije. Oni su podržali našu želju i svojim autoritetom ali i angažmanom doprineli da projekat bude prihvaćen. Prilikom ovog susreta u Cankarjevom domu predsednik Mladenović, u ime građana naše opštine izrazio je zahvalnost zbog svega što su učinili, ali  i spremnost da Srbobran bude njihov domaćin kad god to njima odgovara.

S.Š.

 

  

Postavio: Srbobran.net dana 2016.04.13

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin