Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

ZARAZNA BOLEST ZABRANJEN ULAZ!


U knjizi "Zabeleške iz varoši Srbobranske" dr Radoslav Subić između ostalog objavio je zapis pod naslovom "Tragična epidemija tifusa". Prenosimo ga u celosti:


U Srbobranu je 1941.godine iznenada izbila velika epidemija zarazne bolesti trbušnog tifusa. Danima je varoš pružala stravičnu slliku kao uklete brigama i tugom opterećene varoši. Život u varoši kao da je zamro. Na ulicama su samo retki prolaznici. Kapije od kuća su oblepljene ružičastim plakatima sa upozorenjem: "Zarazna bolest zabranjen ulaz!".

Zastrašujuće mrtvilo u varoši, tuga i tišina su praćeni čestim zvonjenjem crkvenih zvona, koja su oglašavala da je zarazna bolest odnela još jedan život. Zaraženi tifusom retko preživljavaju.Svakim danom sve više žitelja varoši bolest odnosi na put bez povratka.

Kada je otkriveno od koje bolesti umiru žitelji varoši preduzete su odgovarajuće sanitarne mere. U kući Stevana Dunđerskog (današnji Lovački dom) organizovana je varoška bolnica. U bolnicu su smešteni oboleli žitelji. Celokupno stanovništvo je upozoreno da pije samo prokuvanu vodu itd, ali još nije bio otkriven izvor zaraze za kojim se grozničavo tragalo.

U narodu se tada pričalo da je zaraza podmetnuta sabotaža koju su neposredno pred II Svetski rat izazvali strani špijuni, međutim kada je izvor zaraze otkriven ta priča je dovedena u sumnju.

ŽUTI BUNAR


Izvor zaraze je otkriven tek kada je epidemija trbušnog tifusa odnela preko 50, a među njima i nekoliko uglednih žitelja varoši. Na opšte zaprepaštenje analiza vode je pokazala da je izvor zaraze čuveni "žuti bunar". Njime su se varošani ponosili uz izreku: "Ko u Srbobranu žute vode pije, taj iz Srbobrana otići neće!"

Subarteški, od naroda nazvan "žuti bunar", dubok je 405 metara, boju vode određuje primesa joda i drugih hemijskih elemenata zbog čega joj pripisuju lekovita svojstva. Voda je laka, mlaka i veoma pitka.

Posle tragične epidemije trbšnog tifusa voda žutog bunara je decenijama bila isključena iz upotrebe.

  

Postavio: Administrator dana 2021.04.27   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen