Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

EKSKLUZIVNO! "MI SMO BRANILI SRPSKI NAROD"


Na dan kada se slavi Dan primirja i kapitulacija Nemačke u prvom svetskom ratu, danas će biti položeni venci u porti Srpske pravoslavne crkve u Srbobranu, a mi ekskluzivno donosimo dokumentarni film "MI SMO BRANILI SRPSKI NAROD".


Film je snimljen u prostorijama Udruženja ratnih vojnih invalida Srbobran ispred Zida sećanja na kome su fotografije dvadeset dvoje poginulih tokom ratova devedesetih prošlog veka. U filmu koji sledi zabeležene su potresne ispovesti rodbine poginulih, kao i borci koja su iz ratova devedesetih izašli sa gorkim iskustvima i sa invaliditetom. 

U filmu koji je napravljen u slavu svim stradalim u odbrani Srpskog naroda, po prvi put čućete istinu o stradanjima i bolu koji nose pojedini naši sugrađani, čestiti ljudi koji su igrom sudbine doživeli stradanje i nenadoknadive gubitke tokom raspada Jugoslavije. Takođe, u filmu je svedočenje potporučnika Petra Mišića koji je na karauli Košare, sa svojim vojnicima branio granicu sa Albanijom gde je teško ranjen, kao i pukovnika u penziji Vidoja Kovačevića, načelnika štaba slavne 63 padobranske brigade tokom Nato bombardovanja, koji nas je upoznao sa istorijatom ove elitne jedinice, ali i značaju njenog učešća u ratovima devedesetih u spašavanju vojne opreme, vojnika, kao i civilnog stanovništva na prostoru Jugoslavije od Slovenije do Kosova i tokom Nato bombardovanja na ciljeve u našoj državi 1999. godine. Teško je ranjen u borbama na Kosovu i Metohiji. 

Ispovesti su potresne i zaslužuju pažnju, a žrtve da ih se zauvek sećamo. Na kraju filma čućete i reči Gorana Mijonića, predsednika URVI Srbobran, koji je u ovim ratovima ostao bez rođenog brata, a u neprijateljskom logoru u Orašju, proveo je 269 dana gde je preživeo muke i torturu koje, kako kaže, živ čovek teško može da zamisli i za razliku od mnogih prijatelja i saboraca koji su bili sa njim u logoru on je srećom preživeo. 

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2021.11.10

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 23
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen