Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

38. KOBASICIJADA JE POČELA!


Jedna od najvećih svetkovina, gastroturističkih manifestacija u Srbiji, ove godine poslednjeg vikenda u februaru održava se u Turiji. Počela je 38. Kobasicijada onako kako i treba. Na binu su se u petak, tačno u podne popela deca iz Turije i otpevala himnu "Bože pravde", a onda je počelo...


Na sve strane u Turiji širio se u petak zanosni miris kobasica, roštilja i svakolikih đakonija koje su stigle sa svih strana i raspoređene su duž cele glavne ulice u Turiji. sabajle su stigli proizvođači, zanatlije svega i svačega, a ponajviše proizvođači hrane i na svojim tezgama su izneli pred goste ono najbolje što imaju.

Naravno u prvom planu je nadaleko čuvena Turinska kobasica bez koje ovog ne bi ni bilo. Sveža se prodaje za 600 dinara za kg a suva je 700 dinara.

Dok su gosti šetalo tamo amo po Turiji u sportskoj sali bilo je napeto. 14 ekipa vrsnih kobasičara takmičilo se u pravljenju sveže kobasice. Domaćini su ovaj put bili najbolji i nisu dozvolili da pehar ode iz Turije.

Pobedili su braća Curaković, Miloš i Đorđe iz Turije. Kaž,u kad se pravi kobasica da bi bila prava - najvažnija je ljubav.

Drugi su majstori iz Bačkog Petrovca, a treće mesto zauzela je ekipa iz Republike Srpske. Tročlani žiri, predvođen čuvenim kuvarom, šefom iz Bačke Topole, Milošem nije imao lak zadatak jer sve su kobasice bile više nego dobre. Ipak složili su se da su Đorđe i Miloš ovaj put bili najbolji.

Dok su tamburaši muzikom davali štimung u sali uporedo se odvijalo i takmičenje u brzomj jedenju kobasica. Tu je bio najbrži gost iz Nove Pazove, Stefan Zelenović, mladić ozbiljnih gabarita i brz na kobasici.

Ipak, jedna dama je sve zasenila i dobila ovacije na "otvorenoj sceni". Ona se zove Bilja i član je Moto kluba iz Šida.

U konkurenciji devet takmičara, gde je bila jedina predstavnica ženske populacije, iza sebe je ostavila osam pivopija. Trebalo joj je devet sekundi da popije pola litre piva iz flaše i tako je zasluženo osvojila prvo mesto na ovom takmičenju.

Dan je bio lep, sunčan, prepun dobrih emocija, a na kraju zapevali su svi u predvečerje sa Bricom i njegovim tamburaškim orkestrom Zorule. Hitovi su se ređali jedan za drugim, pesma se orila a Brica je bio na visini zadatka. Njegov orkestar Zorule takođe. Publika je uživala i zajedno sa njima pevala dom je noć prekrivala Turiju.

Naša Facebook stranica je dobro mesto za sve vas koji hoćete da sa budete u toku sa svim što se dešava u Turiji. Kao i danas izveštavaćemo iz minuta u minut, a tačno u podne članovi Udruženja Kobasicijada izneće pred binu kobasicu dugu 2.038 metara i tako za još jedan metar pomeriti Ginisov rekord koji su osvojili 2013. godine za najveću kobasicu na svetu.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2022.02.24

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 34
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen