Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/3617/turija-ivi-za-ovaj-dan/

Verzija za tampu / To ScreenviewTURIJA ŽIVI ZA OVAJ DAN!


Tačno u podne stigla je u centar Turije, dočekana hiljadama posetilaca 38. Kobasicijade, ta čuvena dugačka kobasica sa kojom su svetsku slavu stekli mesari iz Turije. Ove godine napravili su najveću do sada i dugačka je 2.038 metara. Na bini su bili Željko Popić ispred Udruženja Kobasicijada, predsednik lpštine Srbobran, Radivoj Debeljački, Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Branislav Nedimović, Ministar poljoprivrede koji je prvi presekao veliku kobasicu i kupio čuvenu Turinsku bricu, odnosno menjao metal za metal.


Prošli smo danas uzduž i popreko kroz Turiju i pokušali smo da zabeležimo neke zanimljivosti. Koliko smo uspeli i da li smo dočarali atmosferu koja je danas na čast svim Turincima prosudite sami. Za ovaj dan Turija živi godinu dana. Gosti su stigli sa svih strana, parkinzi su prepuni automobila u svim okolnim ulicama, a valjda će i zanatlije, mesari i svi ostali koji su zakupili prodajno mesto uspeti lepo da zarade.

Veselo je danas u Turiji. Sa svih strana čuje se muzika, gosti su uglavnom zadovoljni, a domaćini se trude da svima izađu u susret. Mesari su napravili tu čuvenu Turinsku kobasicu koja je u centar sela stigla tačno u podne i svako ko želi moći će da ponese deo kući, a po običaju prodaje se na metar. S obzirom daje dugačka dva kilometra i 38 metara biće za svakog nadajmo se.

Dok ovo objavljujemo Kobasicijada traje, jede se, pije se i trguje, na bini se smenjuju KUD-ovi, a večeras u 19.00h na binu će se popeti Saša Matić.

Ako danas ne možete Kobasicijada je i sutra, pa nemojte da propustite ovu veliku svetkovinu u čast, kako to Turinci vbole da kažu, njegov veličanstva kobasice.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign