Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

POČELI RADOVI NA VELIKOM BAČKOM KANALU


Za godinu dana, a kako se čulo danas verovatno i ranije biće završeni radovi na izgradnji akumulacije koja će omogućiti navodnjavanje preko 6.000 hektara obradive zemlje u našem ataru.


Projekat o kome se dugo govori počeo je da se realizuje. Povezivanje Velikog Bačkog Kanala i reke Krivaje koje će omogućiti stabilan vodostaj Krivaje i navodnjavanje atara, preko 6.000 hektara počelo je radovima na levoj obali kanala na deonici između Srbobrana i Vrbasa iza benzinske pumpe na izlasku iz Srbobrana.

Danas su gradilište posetili Srđan Kružević, direktor "Vode Vojvodine" i Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran sa svojim saradnicima. Nekoliko poljoprivrednika bili su takođe danas ovde, kao i predstavnici firmi koje izvode radove na ovom značajnom projektu za našu opštinu.

Kako se čulo, već od iduće godine više nećemo biti u situaciji da sa tugom gledamo Krivaju koja je presušila tokom letnjih meseci. Ovaj projekat omogućiće stabilno snabdevanje vodom ove reke koja protiče kroz našu opštinu, ali i akumulaciju koja će značajno unaprediti uslove za poljoprivredu.

O tome su govorili Kružević i Debeljački koji su se obratili novinarima nakon oblaska radova.

- Ovde se radi na izgradnji crpne stanice, kao i izgradnji potisnog ceovoda koji će vodu iz Velikog bačkog kanala voditi do reke Krivaje, o akumulaciji koja će biti duga 12 kilometara, dizanju nivo vode u Krivaji, pravljenju brane za kontrolisanje tog nivoa, a najznačajnije je da će velika površina poljoprivrednog zemljišta, čak 6.000 hektara, moći će da se navodnjava iz nove akumulacije. Završetkom ovih radova uspećemo da stvorimo uslove da širimo kanalsku mrežu i u budućnosti dođemo do mogućnosti da navodnjavamo 10.000 hektara u ataru Srbobrana. Rok za izvođenje radova je godinu dana, ali očekujem da će sistem početi da funkcioniše već do kraja ove godine, kazao je između ostalog Kružević, a njegovu kompletnu izjavu možete čuti na snimku koji objavljujemo:

- Ovo je možda i najvažniji projekat za opštinu Srbobran. Dobićemo novi sistem koji će spojiti Veliki bački kanal i reku Krivaju, i tako stvoriti najbolje uslove za dodatni razvoj poljoprivrede. Dobijamo mogućnost da navodnjavamo 6.000 hektara oranica, a važno je naglasiti i da je ovaj projekat usko vezan i za zaštitu životne sredine. Svedoci smo da Krivaja u svom koritu ima malu količinu vode, a kada završimo projekat moći ćemo da održavamo vodostaj na znatno višim nivou, bez ugrožavanja živog sveta, kazao je Debeljački, a njegovu kompletnu izjavu takođe možete čuti na snimku u okviru ovog medijskog priloga.

Planirana vrednost radova su nešto manje od tri miliona evra.

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2022.03.23   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 47
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen