Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

POŽAR NA SALAŠU KOD ŠLAJZA


Danas oko 14.00h, kako saznajemo na licu mesta, najpre je vatra primećena u ritu, očigledno neko je nesavesno upalio trsku, da bi se potom požar proširio i stigao do salaša u neposrednoj blizini šlajza. Buknulo je preko 150 rol bala stočnog graška, hrane koja se koristi za prehranu ovaca.


Vatrogasna jedinica lokalizovala je požar, ali dok ovo pišemo (18.40h), još uvek se bori sa vatrom pokušavajući da ugasi požar. Angažovan je i telehender kako bi se bale razgrnule i na taj način se sprečilo dalje širenje požara.

Alarmantna je činjenica, tokom marta meseca vatrogasna jedinica imala preko 25 intervencija koje su sve bile posledica nesavesnog paljenja trske u ritovima na vodotokovima u našoj sredini. Osim što takva paljevina može da izazove požare u neposrednoj blizini, kao što je ovaj danas, ovo je direktan atak na biljni i životinjski svet u priobalnom delu vodotokova.

Takođe, ovakvi nesavesni postupci pojedinaca koji pale trsku u ritu blokiraju vatrogasce i zahtevaju njihovo višečasovno angažovanje, što za posledicu može da ima nemogućnost pravovremene reakcije u slučaju većih požara gde je ugrožena bezbednost ljudi i imovine. Zbog toga apelujemo na sve koji očigledno bez razmišljanja pale vatru u ritovima da se "okanu ćoravog posla".

Danas se sve završilo na uništenoj dvogodišnjoj zalihi hrane za stado ovaca, a sutra ko zna šta može da se desi, samo zato što se neko "igrao vatrom".

Na lice mesta izašao je nakon dojave i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, koji se upravo nalazi tamo dok pišemo ovaj izveštaj. Od njega smo dobili uverenje da će opština pomoći da se nadoknadi šteta ovom poljoprivredniku i domaćinu koji je ni kriv ni dužan ostao bez hrane za stado ovaca.

- Opština će svakako pomoći da se nastala šteta nadoknadi, ali želim da se zahvalim i našem poljoprivredniku Draganu Beliću, kao i njegovom sinu Aleksi koji je odmah po pozivu izašao sa telehenderom i pomaže vatrogascima razgrtanjem bala da se požar ugasi. Očekujem da se pronađe onaj koji je izazvao ovaj požar i kazni kako je to zakonom predviđeno u ovakvim slučajevima. Moramo zaustaviti ovakvo bahato ponašanje i ne možemo samo da saniramo posledice delovanja nesavesnih pojedinaca. Oni moraju biti pronađeni i kažnjeni. Molimo sve građane koji mogu da pomognu da se pronađe ko je upalio rit da se jave i na taj način pokažu građansku svest o tome da kao zajednica vodimo računa jedni o drugima, kazao je za naš portal Radivoj Debeljački.

Sada je pola osam uveče, vatra još uvek gori i vatrogasci se i dalje bore sa plamenom pokušavajući da ugase vatru.

S.N.

 

  

Postavio: Administrator dana 2022.03.26   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 39
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen