Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

ODRŽAN TRENING ZA POVERENIKE CIVILNE ZAŠTITE


Naša opština trenutno raspolaže sa 43 poverenika civilne zaštite i to 32 u Srbobranu, 6 u Turiji i 5 u Nadalju. Isto toliko ima zamenika. Njihov osnovni zadatak je delovanje u kriznim situacijama.


Trening je vodila Dragana Ostojić, diplomirani menadžer civilne odbrane. Znanje stečeno na Fakultetu bezbednosti već 6 godina koristi da podučava ljude kroz ovakve i slične projekte. Ona je istakla da, iako zakon poverenicima civilne zaštite posvećuje samo jedan mali pasus, njihova uloga i odgovornost je na terenu jako velika.

Predavanje, odnosno trening za poverenike civilne zaštite i njihove zamenike bio je na temu - smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda. Organizator je bio „Caritas Srbija“.

- U situaciji kakva je bila u punom jeku pandemije, kada smo imali vanrednu situaciju, videlo se koliko je važno da imamo jednu pravu organizaciju unutar civilne zaštite. Tu posebno mislim na organizovane volontere koji su učestvovali u obezbeđivanju svega potrebno za naše građane koji nisu mogli da napuštaju domove. Uz osvrt na taj period, smatram da je ova obuka od izuzetne važnosti zbog čega joj i lično prisustvujem, ne samo kako bih pružio podršku već i kako bih nešto naučio. Kada je situacija uobičajena, pod kontrolom, neko bi mogao reći da su ovakvi treninzi manje važni, ali treba imati na umu da krizne situacije najčešće dolaze iznenada, a mi želimo da neku buduću, takvu potencijalnu situaciju, dočekamo spremni. Poverenike i zamenike poverenika birali smo tako da budu zaduženi za delove naselja gde žive, gde poznaju ljude i prilike, zato i verujem da će civilna zaštita u našoj opštini u buduće funkcionisati još bolje, uz savete i obuke koje ćemo usvojiti, rekao je u uvodnom izlaganju Radivoj Debeljački, predsednik olpštine Srbobran koji je ujedno i komandant štaba za vanredne situacije.

Ispred „Caritas Srbija“ okupljene u Skupštinskoj sali pozdravio je Elemir Džudžar, koordinator projekta koji se realizuje u Srbobranu, ali i brojnim drugim opštinama.

- Jako mi je drago kada na jednom ovakvom treningu vidim ovoliki broj ljudi, na čemu sam zahvalan, jer znam da će znanje koje želimo da podelimo biti i implementirano. Nakon treninga nastavićemo saradnju održavanjem sastanaka, na kojima ćemo videti koje su to možda rizične tačke jedinstvene baš za opštinu Srbobrana, ili neka naselja, kako bi smo im posvetili veću pažnju. Bavićemo se onim kriznim situacijama koje mogu da se dese u kontinentalnom delu Evrope, u Srbiji i konkretno u Vojvodini, nećemo gubiti vreme na prirodne nepogode koje nisu karakteristične za naše podneblje, jer želja nam je i da budemo produktivni, istakao je koordinator Elemir Džudžar, koji se zahvalio predsedniku opštine Srbobran i saradnicima na kvalitetnoj saradnji, iskazanoj ozbiljnosti i razumevanju važnosti razvoja civilne zaštite.

 

  

Postavio: Administrator dana 2022.04.26

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 60
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen