Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/3744/prva-generacija-gimnazijalaca-ponovo-u-klupi/

Verzija za tampu / To ScreenviewPRVA GENERACIJA GIMNAZIJALACA PONOVO U KLUPI


Šestdeset godina je prošlo od osnivanja Gimnazije "Svetozar Miletić" u Srbobranu. Prva generacija učenika obeležila je godišnjicu mature i evocirala uspomene na davne srednjoškolske dane.


Na sednici Narodnog odbora opštine Srbobran 04.aprila 1962.godine doneta je odluka o osnivanju srbobranske gimnazije. Bila je jedna od prvih škola koja je nosila ime Svetozara Miletića.

Za prvog direktora škole postavljen je Milivoj Tutorov, profesora srpskohrvatskog jezika i književnosti, a u prvi razred upisano je 108 učenika koji su raspoređeni u tri odeljenja. Iz srbobranske opštine bilo je 64 učenika, a iz ostalih mesta 40.

Škola je počela sa radom od nule, piše u Almanahu Gimnazije "Svetozar Miletić", Radoslav Filipendin, nekadašnji direktor Gimnazije i dodaje:

- Učenici su prihvatili predlog da berbom kukuruza na imanju Poljoprivrednog kombinata "Elan" zarade novac za školsku biblioteku i učila.

Temelj današnje zgrade Gimnazije udaren je 04.maja 1963. godine. Zidanje zgrade je polako napredovalo, a tokom leta učenici su, na predlog direktora, pomagali i vredno su radili na izgradnji škole.

Svečano otvaranje škole održano je 29.novembra 1964. godine. Nastava je počela nekoliko dana ranije, a Borisav Jojkić, dežurni profesor je tog 23.novembra u knjigu dežurstva upisao - DAN PRVI.

Juna 1966.godine maturirala je prva generacija gimnazijalaca. Od 108 upisanih u prvi razred maturiralo je 60 učenika.  O njihovom ponovnom okupljanju nakon 6o godina televizijski prilog napravila je Radio televizija Vojvodine.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign