Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

ZA DVE NEDELJE PREKO 400 DECE PROĆI ĆE KROZ KAMP "PEŠAČKA TURA - ISUSOVI PRIJATELJI"


Trenutno u kampu u okviru rimokatoličke crkve u Srbobranu boravi 220 učesnika. Ukupno pet dana će provesti u Srbobranu. Nakon njih od ponedeljka kroz kamp će proći još 260 učesnika starosti od 12 do 18 godina. Danas je kamp posetio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački sa svojim saradnicima, članovima Opštinskog veća, Kristijanom Kočišom i Beatom Fodor Sabadoš.


Deca u kamp su stigla iz cele Vojvodine, rečeno nam je danas. Spavaju pod šatorima, svakodnevno u šetnji provedu oko 20km. O deci brine oko 30 nadzornika, koji su mahom studenti.

Prvi ovakav kamp pre dvadeset godina organizovan je u Horgošu, a ovo je prvi put da je domaćin Srbobran.

- Naš osnovni cilj je da upoznamo učesnike sa Bogom, da u tom smislu ostvare lični kontakt koji im niko ne može oduzeti. Na drugom mestu je druženje, međusobno upoznavanje i širenje prijateljstva. Zbog toga smo zabranili upotrebu mobilnih telefona i interneta tokom kampa, kako bi se učesnici međusobno što više zbližili i upoznali. Na trećem mestu, ali ne manje važno je pešačenje. Svakodnevno pešačimo od 15 do 18 kilometara i cilj nam je da kod dece na taj način razvijamo samopouzdanje. Kada na kraju dana saberemo utiske i kažemo, danas smo nešto uradili, prešli smo 18 kilometara, to je dobar osećaj i svako može da se oseća ispunjeno. Nešto je uradio doga dana, kazao je Silard Bolčak, župnik u Subotici i organizator kampa i dodao:

- Ovo je veliko iskustvo za sve učesnike. Mnogi od njih po prvi put su u prilici da vode brigu o sebi. Često roditelji umesto njih rade mnoge stvari, a ovde oni brinu sami o sebi i rade mnogo toga što kod kuće umesto njih obavljaju roditelji. Ovde sami peru svoje sude, spremaju šatore, vode računa o higijeni itd. Ovo je prilika da odagnaju strah i kasnije neće se plašiti izazova i zadataka koje pred njih postavlja svakodnevni život.

Nakon molitve se radi zajednička (jutarnja) fiskultura, a u večernjim satima se održava misa u crkvi, gde je prisustvo obavezno. Nakon službe svaki put se održavaju razne tribine na verskim osnovama. Pored toga, svako veče, nakon večere koja je obično neko kuvano jelo, ima dobre muzike, raznih zabavnih programa na bini...

Deca su zadovoljna, kažu da je iskustvo veliko, da je dosta naporno, ali i lepo.

Svakog jutra doručak je u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", dok je ručak u kampu. Svakodnevno se organizuju pešače ture, izbegavaju se asfaltni putevi, npr juče su učesnici posetili salaš Berec, danas pešače do salaša Tatić, sutra će posetiti Kančarev salaš itd...

- Mogu samo da pohvalim sve aktivnosti koje su predviđene u okviru kampa. Nema sumnje ovo je pre svega veliko iskušenje za organizatore. Meni se čini da ovo dobro funkcioniše, da je suština pogođena i zato imaju našu svesrdnu podršku, kazao je danas Radivoj Debeljački, predsednik opštine.

 

- 

Postavio: Administrator dana 2022.07.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 47
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen