Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/3886/srbobran-od-danas-bogatiji-za-spomen-obeleje-lenki-dunerski/

Verzija za štampu / To ScreenviewSRBOBRAN OD DANAS BOGATIJI ZA SPOMEN OBELEŽJE LENKI DUNĐERSKI


Izuzetan dan za Srbobran, večeras će 17. put svečano biti dodeljena književna nagrada "Lenkin prsten" za najbolju ljubavnu pesmu, a prepodne otkriven je spomenik Lenki Dunđerski, umetničko delo vajara Stevana Filipovića i Livnice Stanišić.


Spomenik su otkrili Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački.

Od sada spomenik muzi i velikoj ljubavi Laze Kostića, ali i izdanku čuvene porodice Dunđerski krasiće Trg slobode i biti jedna od kulturnih i turističkih atrakcija. Svako ko dođe u Srbobran moći će da se fotografiše pored Lenke koja se simbolično vratila u zavičaj, među svoje Srbobrance. 

 

Spomenik je nastao kao plod uspešne saradnje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, opštine Srbobran i Doma kulture, a u okviru zajedničkog projekta "Povratak Lenke u rodni kraj".

Otkrivanje spomenika propraćeno je aplauzom prisutnih građana što dovoljno govori o reakcijama. Srbobranci su dobili nešto sa čim će moći da se diče i ponose, a svojim gostima da ispričaju priču o nesrećnoj i neponovljivoj ljubavi Lenke Dunđerske i jednog od najvećih pesnika i erudite Laze Kostića.

Ko je voljan i vičan stihovima uvek će moći da zastane pored Lenke i izgovori stihove, kako se mnogi slažu, najlepše ljubavne srpske pesme, "Santa Maria Della Salute" koju je Laza napisao inspirisan lepotom Lenkinom i ljubavlju koju je imao prema ovoj znamenitoj Srbobranki koja je nažalost preminula u cvetu mladosti u Beču 21.11.1895. godine u svojoj dvadeset petoj godini.

Danas je to učinio Goran Blagojević, pesnik iz Srbobrana.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Skice iz kulture" i sufinansiran je sredstvima Opštine Srbobran. Stavovi izneto u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign