Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA


Dom kulture u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Srbobran održao je Svetosavsku akademiju u četvrtak 26.01. u sali "Pozorištance". Publika se odazvala na poziv i došla da vidi i čuje šta su to organizatori pripremili.


Program je započeo nastupom Hora OŠ "Vuk Karadžić" koji je izmamio aplauze prisutne publike, da bi potom moderatorka Teodora Momčilović pozdravila sve i poželela dobro veče publici. Ona je najavila prvog govornika. O Svetom Savi besedio je sveštenik SPC u Srbobranu. prezviter Srboljub Srdić. Otac Srboljub nadahnutim rečima govorio je o duhovnom putu Svetog Save.

Čestitku povodom Savindana uputila je Crkvena opština Srbobran. U njoj se kaže:

Proslava Savindana - školske slave koju praznujemo organizovanjem svečanih priredbi, najlepši je način da se iz godine u godinu svi zajedno podsećamo velikog, svevremenog dela i mudrosti najvećeg srpskog prosvetitelja, utemeljivača i prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve.
Negujući uspomenu i sećanje na Svetog Savu i njegovo zaveštanje koje je i danas prisutno u tradiciji pravoslavne crkve svih slovenskih naroda, gradimo sebe da bismo bili bolji ljudi. Upravo takvo ophođenje prema Svetosavlju, koje se prenosilo sa generacije na generaciju, stojalo je kao svetionik vekovima koji nas dele od vremena kada je on živeo i uzdizao se u svom životnom delu koje i danas svima nama mora da bude izvorište snage i životne inspiracije. Njegovom mudrom promišlju popločani su putevi prosvetiteljstva ali i obrazovanja i učenja kao jedinog pravog puta bez kojeg ni jedan drugi napredak ne bi bio moguć.
Čestitajući svima nama veliki praznik, dragi đaci, učitelji, nastavnici i profesori želimo vam da se pred izazovima na koje naiđete ne zaustavite, već da crpeći snagu iz saznanja svetosavskih vrednosti idete napred hrabro i iskoristite izazov kao priliku da kroz obrazovanje unapredite svoja znanja, postanete ispunjeniji ljudi i uložite napor da stvorite nešto dobro i veliko što će doprineti boljitku zajednice u kojoj živite i stvarate.

Direktor Doma kulture Dejan Korceba osvetlio je drugu stranu ličnosti Svetog Save i upoznao publiku uz slikovite osvrte na životni put Rastka Nemanjića.

Pored hora OŠ "Vuk Karadžić" nastupili su pesnik i recitator Goran Blagojević i solistkinja na harmonici Marina Pejin.

 

  

Postavio: Administrator dana 2023.01.26

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 42
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen