Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

TURIJA ČEKA GOSTE 39. KOBASICIJADE!


DVADESET MESARA od danas rade na izradi kobasice duge 2039 metara, kako bi još jednom oborili sopstveni rekord koji je Ginis verifikovao pre tačno deset godina, kada su su se svrstali među Ginisove rekorde i napravili najveću kobasicu na svetu.


Ovo se između ostalog čulo na današnjoj Konferenciji za medije koja je održana u kabinetu predsednika opštine Srbobran, Radivoja Debeljačkog. Inače, opština je generalni pokrovitelj više godina unazad najveće gastroturističke manifestacije u Vojvodini - Kobasicijade u Turiji.

Ove godine pod etiketom "Najbolje iz Vojvodine" održaće se od 24. do 26. februara i trajaće tri dana. Prvog dana, u petak preko 25 ekipa kobasičara iz Srbije ali i iz regiona takmičiće se u izradi domaće kobasice, a Željko Popić, predsednik Udruženja Kobasicijada, rekao je da dolaze najbolji i da je konkurencija žestoka, dodavši u šali da se nada da će ipak domaćini uspeti da naprave osim najduže, ove godine i najbolju kobasicu. Svim učesnicima poželeo je dobrodošlicu i sreću na takmičenju.

Za veliku kobasicu spremljeno je 2.5 tone najkvalitetnijeg svinjskog mesa i ona će u subotu, tačno u podne biti izneta na plato ispred glavne bine u selu, a nakon svečanosti otvaranja prodavaće se na metar. Cena sveže turinske kobasice ove godine po dužnom metru je 600 dinara.

- Broj ispred imena manifestacije već dovoljno govori koliko je Kobasicijada značajna za Opštinu Srbobran. Pokušavamo svake godine da poboljšamo manifestaciju i po atmosferi koja se stvara i po interesovanju ljudi, može se reći da u tome i uspevamo. Koristim priliku da se zahvalim  Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, jer je izdvojio sredstva za manifestaciju i zajedno sa nama je pokrovitelj manifestacije u Turiji", rekao je Debeljački.

Predsednik opštine svima koji dođu narednog vikenda u Turiju poćeleo je dobrodošlicu sa željom da se odlično provedu, a naša opština svim dobronamernim gostima biće dobar domaćin, kao je Debeljački.

On se takođe osvrnuo i na problem koji se javio ovih dana. Naime, svi smeštajni kapaciteti za goste su popunjeni, tako da će oni koji planiraju vikend na Kobasicijadi, a takvih nije malo, morati da potraže smeštaj van teritorije naše opštine.

- Pozivam ljude da dođu sa velikim očekivanjima, siguran sam da će iz Turije otići srećni i zadovoljni. Lepo će se provesti u našem malom mestu, koje ima široko srce i želi da primi sve dobronamerne ljude, dodao je Debeljački.

O kulturno zabavnom programu govorio je Dejan Korceba, direktor Doma kulture iskazujući želju da se ugodi različitim ukusima publike, tako da će biti folklora, nastupiće niz KUD-ova, biće tamburaša, a kao zvezda ovogodišnje Kobasicijade nastupiće Seka Aleksić, jedan od aktuelnih vedeta domaće estradne scene. Koncert je u subotu sa početkom u 19.00h na glavnoj bini ispred Mesne zajednice.

Ono što je karakteristično za ovogodišnju Kobasicijadu, osim što će još jednom biti oboren rekord u pravljenju najduže kobasice je činjenica da nikad do sada nije bilo ovoliko zainteresovanih preduzetnika i proizvođača za zakup prodajnih mesta, tako da će i ponuda ove godine kako mesnih prerađevina, suhomesnatih proizvoda, ali i svega ostalog biti veća nego ikada.

Što se tiče prevoza putnika od Srbobrana do Turije, svi koji planiraju da dođu na Kobasicijadu autobusom u sopstvenom aranžmanu imaće na raspolaganju redovne autobuske linije, od Srbobran do Turije, a ako bude vanrednih obavestićemo vas na vreme. Naravno tu je i nekoliko taksi službi koje će ovih tri dana voziti putnike na relaciji Srbobran - Turija.

Na Konferenciji za medije bio je i Slobodan Jocić, predsednik Saveta MZ Turija.

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2023.02.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 85
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen