Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

OPŠTINA DOBILA STUDIJU POŠUMLJAVANJA


Odbornici prihvatili dokument koji definiše pravac pošumljavanja naše opštine...


Gost današnje sednice SO Srbobran bio je profesor doktor Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu. On je odbornicima obrazlažio studiju pošumljavanja opštine Srbobran.


- Ova studija predviđa pošumljavanje oko 400 hektara, što bi značajno popravilo stepen pošumljenosti opštine Srbobran  koja je jedna od najlošije pošumljenih opština u Srbiji, kazao je profesor Ristić. 

Studija koju je fakultet izradio nazvana je "Studija višenamenskih zeleno plavih koridora Opštine Srbobran". Usvajanjem i realizacijom ove studije, za 2.6% bi se povećala pošumljenost.

- Mi ovde nismo da oranice pretvaramo u šume, nego da zaštitimo te naše oranice i našoj deci ostavimo kvalitetno zemljište, kazao je takođe gost na današnjoj sednici,  profesor Ljubomir  Letić koji je učestvovao u stvaranju ove studije i dodao da je ovo prilika da krenemo u jednu ozbiljnu akciju i krenemo u ozeljenjavanje. On je takođe podsetio da to nije dovoljno, nego moramo voditi računa i o tome ko će time gazdovati.

- Ovo nije stranačka stvar, ovo je generacijska stvar i ovo treba da bude konsenzus, odluka svih Srbobranaca. Veoma je važno da se građanima objasni značaj, jer ovaj projekat pošumljavanja doprineće kvalitetu života i ima identičan značaj kao i putevi, tako da se tretira kao infrastruktura. Treba voditi računa da trenutno imamo stepen pošumljenosti u Srbiji 30%, a optimum je 41%. Šta je tu dobro? Svi oni koji se budu bavili uspostavljanjem novih zelenih površina, zbog globalnih klimatskih promena, imaće pravo da primaju određene subvancije od međunarodne zajednice.  kazao je prof.dr Ristić pre nego što se pristupilo glasanju.

Pred samo glasanje odbornicima se obratio i predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović.

- Rizikovali smo kada smo raspisali javnu nabavku, ali dobro je prošlo i ovaj posao izrade studije pošumljavanja pripao je Šumarskom fakultetu. Obećavam da ću lično dati pun doprinos realizaciji ove studije, kazao je u raspravi Mladenović

Odbornici su jednoglasno prihvatili Studiju pošumljavanja koju je za našu opštinu napravio Šumarski fakultet iz Beograda.

Skupština je danas najpre razrešila, a potom imenovala vd direktora JKP Graditelj.

Još šest meseci mandat da obavlja funkciju vd direktora JKP Graditelj dobio je Neško Čestić, koji je iskoristio priliku da se zahvali odbornicima koji su ga podržali. 

- Želim da se zahvalim odbornicima i svima ostalima koji su me jednoglasno i bez komentara podržali. Ovo je svakako obaveza da u narednih šest meseci, u interesu građana naše opštine, nastavimo sa kvalitativnim promenama koje smo započeli u JKP Graditelj, kazao je Neško Čestić.

34. sednica SO Srbobran je završena u deset i deset, a sve tačke dnevnog reda su usvojene odlukom većine. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.03.04   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 31
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen