Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

KRIVAJA USKORO DOBIJA NOVI ŽIVOT!


Jedan od kapitalnih projekata koji će značajno promeniti uslove za bavljenjem poljoprovredom, ali i ekološku sliku Srbobrana ulazi u završnu fazu. Akumulacija koja treba da omogući zalivanje oko 6.000 hektara obradIve vode. Već od sledeće poljopriivredne sezone poljoprivrednici će moći da zalivaju svoje parcele iz ove akumulacije rekao je Srđan Kružević, direktor JVP "Vode Vojvodine" prilikom posete gradlištu koju je upriličio predsednik Vlade AP Vojvodine, Igor Mirović.


U ime domaćina sa svojim timom, Mirovića je sačekao Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran. Njih trojica su se nakon obilaska obratili novinarima koji su pratili ovu posetu.

U potezu Razlevi u ataru na izlasku iz Srbobrana prema Vrbasu gde je nekada korito Krivaje bilo najšire, gradi se akumulacija koja će značajno unaprediti uslove za bavljenje poljoprivredom, kao i ukupnu ekološku sliku naše opštine. Naime, kako se čulo spajanjem Velikog bačkog kanala i reke Krivaje dobija se mogućnost za navodnjavanje 6.000 hektara i više nećemo imati situaciju da tokom leta Krivaja na svojim pojedinim delovima presuši i na taj način bude ugrožena flora i fauna ove vojvođanske reke.

Projekat se finansira iz Abu Dabi fonda, u vrednosti od 2,9 miliona evra. Akumulacija će se puniti vodom iz kanala DTD Bečej–Bogojevo preko nove crpne stanice sa potisnim cevovodom, koja se gradi u okviru projekta izgradnje podsistema "Srbobran".

- Nastavićemo sa izradom projektne dokumentacije i realizacijom projekata koji treba da reše pitanje navodnjavanja i ekološke teme, a moraćemo da pripremimo i finansijsku liniju da podstaknemo velike zagađivače u slivu Кrivaje da učine nešto na smanjenju zagađanja vodotoka.  Srbobran će dobiti vodoprivredni objekat izuzetnog značaja, a, inače, u Srbobranu imamo još mnogo posla. Кao što znate, rekonstruišemo Dom kulture, u pripremi je buduća industrijska zona, a sve to čini se da bi ljudi ostajali u Srbobranu, jer posebna briga svih nivoa vlasti treba da budu manje sredine da bi srečili odliv ljudi, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Prema rečima Srđana Kruževića projekat se sastoji iz tri faze i realizuje se na dva lokacije, spojene potisnim cevovodom, koji će sa udaljenosti od 1.4 kilometara, da crpnom stanicom sa četiri agregata velike snage, pumpati 2.400 litara vode u sekundi i puniti akumulaciju na reci Кrivaji.

- Od ove brane, koja je isprojektovana da izdrži veliku količinu vode u svim uslovima, akumulacija će se pružati do 15 kilometara uzvodno, što će omogućiti da kontrolišemo nivo vode u reci Кrivaji, a to je bio višedecenijski problem. Sa ovim projektom rešavamo ekološke probleme, rešavamo navodnjavanje novih 6.000 hiljada hektara obradivih površina i mislim da će stanovnici Srbobrana biti zadovoljni. Sa jedne strane brane imaćemo 890.000 kubika vode, koja će nam biti na raspolaganju za pomenute namene, a minimum koji očekujemo će biti 115.000 kubika vode, što je i dalje jedna ogromna količina. Radovi su počeli u februaru prošle godine, a biće završeni najkasnije krajem jeseni 2023. Biće nam potrebno, u zavisnosti od vremenskih uslova i upijanja tla, nekih tri do četiri meseca da napunimo akumulaciju, i već od sledeće poljoprivredne sezone poljoprivrednici ovog kraja će imati priliku da navodnjavaju svoje parcele i tako učine, već plodno zemljište, još blagorodnijim, rekao je Кružević.

  

Postavio: Administrator dana 2023.06.07   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen