Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

POVODOM PEDESET GODINA MATURE!


Oni su jedna od onih generacija koja je ispisala istoriju srbobranske gimnazije. Pre nekoliko dana okupili su se posle pedeset godina. Davne 1973. godine napustili su srednjoškolske klupe i krenuli u nove životne izazove. Uz zahvalnost jednoj od njih profesorki književnosti u penziji, Mileni Cvejić imamo priliku da upoznamo duh ove generacije. Za naš sajt napisala je tekst koji sledi. Srećna vam pedesetogodišnjica maturanti!


Te daleke 1973. godine bili smo svi gimnazijalci, maturanti... Danas, ovde pred zgradom Gimnazije, dok čekamo da se simbolično oglasi zvono za početak časa, opet smo svi - penzioneri.

Ono između ta dva vremena na našim je ramenima, u senkama ispod naših očiju, u našem usporenom koraku...A onda, kada smo kao jato belih ptica prhnuli na različite strane ka rumenim horizontima, naše je nebo bilo... Sve smo mogli.

Mladost je neustrašiva, nezadrživa. Tražili smo svoje puteve... A beše mnogo i raskrsnica i varljivih stranputica... Tražili smo onaj pravi put i one prave boje od kojih smo pleli sopstveni svet, čuvali ga od moćnih oluja, štitili srcem... I evo nas, opet smo tu, u školi, u učionici.

Nebo, uokvireno velikim belim prozorima sasvim je isto. Blistava okna još pamte senke naših likova. Tražimo svako svoju klupu, kao nekada. Potajno se nadamo da ćemo pronaći imena davno krišom urezana na njima... I smejemo se, radosni zbog susreta i rugamo se onim silnim godinama koje dele te naše susrete.

Sećamo se... I pričamo sa setom i poštovanjem o našim profesorima, o šaputanjima i tajnama sa velikog odmora, o našim šalama, radostima i strahovima... Svedoci smo jedni drugima da jesmo bili. Svedoci smo da ta naša mladost beše, a beše svetla, čista, naša... Smehom, šalom i pesmom vraćamo prošle dane, ponovo ih živimo i lepo je, dobro je tako... I znamo da postojimo jer imamo uspomene... I znamo zašto su nestali drvoredi divljih kestenova Danila Kiša: "To je zato, gospođo, što kestenovi nemaju svoje uspomene."

  

Postavio: Administrator dana 2023.06.11   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen