Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ┼ákolstvo

OTVORENA IZLO┼ŻBA "JASENOVA─îKE SUZE "


Ju─Źe je u prostorijama Crvenog krsta otvorena izlo┼żba "Jasenova─Źke suze" koju su postavili u─Źenici Gimnazije i stru─Źne škole "Svetozar Mileti─ç". Izlo┼żba sadr┼żi brojne fotografije, novinske ─Źlanke, makete, svedo─Źanstva i drugu istorijsku gra─Ĺu u vezi sa ustaškim logorom u Jasenovcu. Izlo┼żba ─çe biti otvorena do 25. juna.


U programu koji je pripremljen u─Źestvovali su hor “Sveti Vasilije Ostroški” iz Siriga, solistkinja Biljana Jaci─ç, zatim Tamara đÜasa koja je pro─Źitala svoj prozni rad, dok je moderator programa bila Tamara Mom─Źilovi─ç, sve u─Źenice srbobranske Gimnazije.

Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debelja─Źki zahvalio je organizatorima i prisutnima na prilici da im se obrati, isti─Źu─çi da ga kao ─Źoveka i gra─Ĺanina Republike Srbije, pored boli koju svi ose─çamo kada govorimo i mislimo o Jasenovcu, istovremeno i raduje ─Źinjenica da se o Jasenovcu više ne ─çuti.

"Dobro je da se govori o srpskim ┼żrtvama, jer onda mo┼żemo u da negujemo kulturu se─çanja na njih, a kulturu se─çanja je va┼żna za svaki narod. đÜroz istoriju je naš narod mnogo propatio, dao je mnoge ┼żrtve, i ako bi smo ih zaboravili, ili pokušali da ih zaboravimo, još jednom bi smo izbrisali te ljude. Veliko hvala direktorki škole, profesorima i naravno u─Źenicima, što su nas na ovaj na─Źin pokrenuli da razmišljamo o tome", poru─Źio je Debelja─Źki.

Sa svojim u─Źenicima eksponate za izlo┼żbu je pripremio verou─Źitelj Nenad Erker.

“đÜada sam od raznih istori─Źara, psihologa i sociologa tra┼żio definiciju Jasenovca, najve─çeg mesta stradanja našeg naroda, jedna definicija mi je najviše zaparala um. To su re─Źi slikarke Radmile Nestorovi─ç, koja je radila ikonopise jasenova─Źkih novomu─Źenika za hram u Jasenovcu, i ona je rekla, da je Jasenovac mesto gde se tama rugala svetlosti. Ja bih samo dodao, da tama u tome nije uspela, smo je pokušala. Jasenovac je postao svetionik kome treba da te┼żimo, bez ideoloških ili politi─Źkih osnova, ve─ç da budu sr┼ż ┼żivota našeg naroda, jer ljudi su tamo stradali samo zato što su Srbi”, rekao je, izme─Ĺu ostalog, verou─Źitelj Nenad Erkmar, koji je sa u─Źenicima pripremao eksponate.

Direktorka Gimnazije i stru─Źne škole “Svetozar Mileti─ç”, Jasmina Šeguljev, zahvalila se svima koji su došli na izlo┼żbu.

"Ponosna sam na naše u─Źenike. Oni su ambiciozni i pametni mladi ljudi, svesni sveta oko sebe, a mi odrasli trebamo samo da im budemo podrška u svemu što ─Źine", istakla je Šeguljev i zahvalila svima koji su dali doprinos da jedna tematska izlo┼żba nastala u ovoj obrazovnoj ustanovi bude do te mere uspešna. 

Postavio: Administrator dana 2023.06.16   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 7
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen