Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/4063/otvorena-izlobajasenovake-suze/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewOTVORENA IZLO┼ŻBA "JASENOVA─îKE SUZE "


Ju─Źe je u prostorijama Crvenog krsta otvorena izlo┼żba "Jasenova─Źke suze" koju su postavili u─Źenici Gimnazije i stru─Źne škole "Svetozar Mileti─ç". Izlo┼żba sadr┼żi brojne fotografije, novinske ─Źlanke, makete, svedo─Źanstva i drugu istorijsku gra─Ĺu u vezi sa ustaškim logorom u Jasenovcu. Izlo┼żba ─çe biti otvorena do 25. juna.


U programu koji je pripremljen u─Źestvovali su hor “Sveti Vasilije Ostroški” iz Siriga, solistkinja Biljana Jaci─ç, zatim Tamara đÜasa koja je pro─Źitala svoj prozni rad, dok je moderator programa bila Tamara Mom─Źilovi─ç, sve u─Źenice srbobranske Gimnazije.

Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debelja─Źki zahvalio je organizatorima i prisutnima na prilici da im se obrati, isti─Źu─çi da ga kao ─Źoveka i gra─Ĺanina Republike Srbije, pored boli koju svi ose─çamo kada govorimo i mislimo o Jasenovcu, istovremeno i raduje ─Źinjenica da se o Jasenovcu više ne ─çuti.

"Dobro je da se govori o srpskim ┼żrtvama, jer onda mo┼żemo u da negujemo kulturu se─çanja na njih, a kulturu se─çanja je va┼żna za svaki narod. đÜroz istoriju je naš narod mnogo propatio, dao je mnoge ┼żrtve, i ako bi smo ih zaboravili, ili pokušali da ih zaboravimo, još jednom bi smo izbrisali te ljude. Veliko hvala direktorki škole, profesorima i naravno u─Źenicima, što su nas na ovaj na─Źin pokrenuli da razmišljamo o tome", poru─Źio je Debelja─Źki.

Sa svojim u─Źenicima eksponate za izlo┼żbu je pripremio verou─Źitelj Nenad Erker.

“đÜada sam od raznih istori─Źara, psihologa i sociologa tra┼żio definiciju Jasenovca, najve─çeg mesta stradanja našeg naroda, jedna definicija mi je najviše zaparala um. To su re─Źi slikarke Radmile Nestorovi─ç, koja je radila ikonopise jasenova─Źkih novomu─Źenika za hram u Jasenovcu, i ona je rekla, da je Jasenovac mesto gde se tama rugala svetlosti. Ja bih samo dodao, da tama u tome nije uspela, smo je pokušala. Jasenovac je postao svetionik kome treba da te┼żimo, bez ideoloških ili politi─Źkih osnova, ve─ç da budu sr┼ż ┼żivota našeg naroda, jer ljudi su tamo stradali samo zato što su Srbi”, rekao je, izme─Ĺu ostalog, verou─Źitelj Nenad Erkmar, koji je sa u─Źenicima pripremao eksponate.

Direktorka Gimnazije i stru─Źne škole “Svetozar Mileti─ç”, Jasmina Šeguljev, zahvalila se svima koji su došli na izlo┼żbu.

"Ponosna sam na naše u─Źenike. Oni su ambiciozni i pametni mladi ljudi, svesni sveta oko sebe, a mi odrasli trebamo samo da im budemo podrška u svemu što ─Źine", istakla je Šeguljev i zahvalila svima koji su dali doprinos da jedna tematska izlo┼żba nastala u ovoj obrazovnoj ustanovi bude do te mere uspešna.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign