Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

TURINCI IZ MAĐARSKE DONELI SPECIJALNU NAGRADU ZA TURINSKU KOBASICU!


Prvi put proteklog vikenda članovi udruženja "Kobasicijada" na preporuku svojih prijatelja iz Bekeščabe (Klub kobasica), bili su gosti festivala u mestu Ujkiđoš u Mađarskoj. Tamo su od organizatora pozvani da pokažu kako se pravi čuvena turinska kobasica. Od međunarodnog žirija dobili su zasluženo specijalnu nagradu.


Majstori iz Turije napravili su svežu kobasicu, koja je zatim pečena i svako ko je želeo imao je prilku da je proba, a kako se čulo svi su bili više nego zadovoljni.

- Ovaj naš nastup je plod uspešne saradnje koju negujemo sa našim kolegama iz Bekeščabe. U aprilu bili smo njihovi gosti gde smo se sreli sa predsednikom opštine Ujkiđoš. Tada smo se načelno dogovorili da budemo gosti na ovdašnjem festivalu i predstavimo našu Kobasicijadu, a potom je usledio i zvaničan poziv na koji smo se vrlo rado odazvali. Zapravo reč je o jednoj vrsti kotlićijade gde učestvuje veliki broj ekipa, tako da smo mi kuvali kotlić, za to je bio zadužen naš prijatelj, novinar i prevodilac Lacika Paracki, ali i pravili našu kobasicu, kaže Željko Popić, predsednik udruženja "Kobasicijada" iz Turije i dodaje:

- Jako velika konkurencija je bila i nismo očekivali da ćemo dobiti nagradu. Pravili smo ovčiji paprikaš i naše kobasice. Video sam da su posetioci festivala bili zadovoljni, da su prepoznali naš kvalitet jer su se vraćali i tražili još. U svakom slučaju napravili smo dobru promociju za Kobasicijadu, Turiju, našu opštinu, ali i Vojvodinu i Srbiju.

Mnogi su u Ujkiđošu po prvi put čuli za Kobasicijadu, prilazili su znatiželjno štandu sa zastavom Kobasicijade i Srbije ne bili saznali nešto više. Bilo je i onih koji nisu verovali da je moguće napraviti kobasicu dugu preko 2 km pa su Turinci morali da pokazuju fotografije, kao i potvrdu da su 2013. dobili priznanje za najveću kobasicu na svetu od Ginisove knjige rekorda.

Dogodine Kobasicijada slavi 40 godina postojanja. Opstala je u teškim vremenima, mnogo toga pregurala preko glave i bez svake sumnje ovaj jubilej je za poštovanje, ali i velika obaveza, tako da već se planira kako da se Kobasicijada u saradnji sa lokalnom samoupravom koja prepoznaje vrednost i značaj ove manifestacije za našu opštinu, osavremeni, ojača i unapredi. U poslednjih par godina udruženje se podmladilo, dobilo je desetine novih članova koji sa sobom donose i sveže, zdrave ideje i duh novog vremena.

- Ponosno nosimo oznaku "Najbolje iz Vojvodine" i trudimo se da opravdamo ovo priznanje. Širimo krug prijatelja. Imamo odličnu saradnju sa srodnim udruženjima iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, kao i sa udruženjima iz Srbije. Ovde smo upoznali članove jednog udruženja iz Slovačke gde smo takođe pozvani da gostujemo, a već smo ranije dogovorili da ove godine, zajedno sa kolegama iz Mađarske posetimo Rumuniju i Bugarsku, kaže Željko Popić.

Štand Kobasicijade bio je jedan od najposećenijih i svako je želeo da proba, da bocne kobasicu iz Turije. Mnogi su se vraćali i bilo je niz pitanja na koja su Turinci strpljivo odgovarali.

- Čestitam organizatorima festivala i naši domaćini zaslužuju sve pohvale. Bili smo sada prvi put, ali ne i poslednji. Naišli smo na ljude koji su pozitivni, druželjubivi, kaže Zdravko Elesin koji je među najstarijim članovima udruženja Kobasicijada. Punih 35 godina zajedno sa svojim Turincima krču put Kobasicijadi i promoviše je punog srca.

- Ne dam se još uvek, idem sa ovim mladim ljudima i trudim se da pomognem. Kaže meni moja supruga, "di ćeš, vidiš kako si mator, to su sve mladi". Mislim , pa neka su mladi i treba tako, al' kad me zovu valjda im trebam. Malo oni hoće da me vode, malo hoću i ja da idem, tako da se uvek lepo provedemo, družimo se, upoznajemo nove ljude. Tako je i sad bilo.Dobili smo specijalnu nagradu, ona će krasiti naše prostorije i lepo je to... 

Postavio: Administrator dana 2023.06.27   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 50
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen