Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/4072/turinci-iz-maarske-doneli-specijalnu-nagradu-za-turinsku-kobasicu/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewTURINCI IZ MA─ÉARSKE DONELI SPECIJALNU NAGRADU ZA TURINSKU KOBASICU!


Prvi put proteklog vikenda ─Źlanovi udru┼żenja "Kobasicijada" na preporuku svojih prijatelja iz Bekeš─Źabe (Klub kobasica), bili su gosti festivala u mestu Ujki─Ĺoš u Ma─Ĺarskoj. Tamo su od organizatora pozvani da poka┼żu kako se pravi ─Źuvena turinska kobasica. Od me─Ĺunarodnog ┼żirija dobili su zaslu┼żeno specijalnu nagradu.


Majstori iz Turije napravili su sve┼żu kobasicu, koja je zatim pe─Źena i svako ko je ┼żeleo imao je prilku da je proba, a kako se ─Źulo svi su bili više nego zadovoljni.

- Ovaj naš nastup je plod uspešne saradnje koju negujemo sa našim kolegama iz Bekeš─Źabe. U aprilu bili smo njihovi gosti gde smo se sreli sa predsednikom opštine Ujki─Ĺoš. Tada smo se na─Źelno dogovorili da budemo gosti na ovdašnjem festivalu i predstavimo našu Kobasicijadu, a potom je usledio i zvani─Źan poziv na koji smo se vrlo rado odazvali. Zapravo re─Ź je o jednoj vrsti kotli─çijade gde u─Źestvuje veliki broj ekipa, tako da smo mi kuvali kotli─ç, za to je bio zadu┼żen naš prijatelj, novinar i prevodilac Lacika Paracki, ali i pravili našu kobasicu, ka┼że ┼Żeljko Popi─ç, predsednik udru┼żenja "Kobasicijada" iz Turije i dodaje:

- Jako velika konkurencija je bila i nismo o─Źekivali da ─çemo dobiti nagradu. Pravili smo ov─Źiji paprikaš i naše kobasice. Video sam da su posetioci festivala bili zadovoljni, da su prepoznali naš kvalitet jer su se vra─çali i tra┼żili još. U svakom slu─Źaju napravili smo dobru promociju za Kobasicijadu, Turiju, našu opštinu, ali i Vojvodinu i Srbiju.

Mnogi su u Ujki─Ĺošu po prvi put ─Źuli za Kobasicijadu, prilazili su znati┼żeljno štandu sa zastavom Kobasicijade i Srbije ne bili saznali nešto više. Bilo je i onih koji nisu verovali da je mogu─çe napraviti kobasicu dugu preko 2 km pa su Turinci morali da pokazuju fotografije, kao i potvrdu da su 2013. dobili priznanje za najve─çu kobasicu na svetu od Ginisove knjige rekorda.

Dogodine Kobasicijada slavi 40 godina postojanja. Opstala je u teškim vremenima, mnogo toga pregurala preko glave i bez svake sumnje ovaj jubilej je za poštovanje, ali i velika obaveza, tako da ve─ç se planira kako da se Kobasicijada u saradnji sa lokalnom samoupravom koja prepoznaje vrednost i zna─Źaj ove manifestacije za našu opštinu, osavremeni, oja─Źa i unapredi. U poslednjih par godina udru┼żenje se podmladilo, dobilo je desetine novih ─Źlanova koji sa sobom donose i sve┼że, zdrave ideje i duh novog vremena.

- Ponosno nosimo oznaku "Najbolje iz Vojvodine" i trudimo se da opravdamo ovo priznanje. Širimo krug prijatelja. Imamo odli─Źnu saradnju sa srodnim udru┼żenjima iz Ma─Ĺarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, kao i sa udru┼żenjima iz Srbije. Ovde smo upoznali ─Źlanove jednog udru┼żenja iz Slova─Źke gde smo tako─Ĺe pozvani da gostujemo, a ve─ç smo ranije dogovorili da ove godine, zajedno sa kolegama iz Ma─Ĺarske posetimo Rumuniju i Bugarsku, ka┼że ┼Żeljko Popi─ç.

Štand Kobasicijade bio je jedan od najpose─çenijih i svako je ┼żeleo da proba, da bocne kobasicu iz Turije. Mnogi su se vra─çali i bilo je niz pitanja na koja su Turinci strpljivo odgovarali.

- ─îestitam organizatorima festivala i naši doma─çini zaslu┼żuju sve pohvale. Bili smo sada prvi put, ali ne i poslednji. Naišli smo na ljude koji su pozitivni, dru┼żeljubivi, ka┼że Zdravko Elesin koji je me─Ĺu najstarijim ─Źlanovima udru┼żenja Kobasicijada. Punih 35 godina zajedno sa svojim Turincima kr─Źu put Kobasicijadi i promoviše je punog srca.

- Ne dam se još uvek, idem sa ovim mladim ljudima i trudim se da pomognem. Ka┼że meni moja supruga, "di ─çeš, vidiš kako si mator, to su sve mladi". Mislim , pa neka su mladi i treba tako, al' kad me zovu valjda im trebam. Malo oni ho─çe da me vode, malo ho─çu i ja da idem, tako da se uvek lepo provedemo, dru┼żimo se, upoznajemo nove ljude. Tako je i sad bilo.Dobili smo specijalnu nagradu, ona ─çe krasiti naše prostorije i lepo je to...
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign