Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

ZA ENERGETSKU SANACIJU KUĆA NOVIH 9 MILIONA DINARA


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je danas ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi. U Opštini Srbobran, u čije ime je ugovor potpisao Radivoj Debeljački, predsednik Opštine, biće realizovani projekti vredni ukupno devet miliona dinara, od čega su Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava obezbedili po 4,5 miliona.


U okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji", Ministarstvo će za ove subvencije izdvojiti ukupno jednu milijardu, a gradovi i opštine 800 miliona dinara.

"I u ovoj godini nastavljamo sa sprovođenjem programa za naše građane kroz koji im pomažemo da unaprede energetsku efikasnost na svojim stambenim objektima. Od kako je Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo ove projekte, aktivno smo se uključili u njihovu realizaciju, odziv je uvek bio dobar i isto očekujemo i ovoga puta. Raduje nas što stvaramo mogućnost za građane da kroz subvencije koje ovezbeđuju država i lokalna samouprava, uz njihova izdvajanja, poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova, uštede energiju i tako daju svoj doprinos uštedama na najvišem nivou. Pozivamo sve preduzetnike koji imaju interes da se uključe u ovu aktivnost, isprate naše pozive i prijave se za izvođenje radova, jer to je prvi korak u realizaciji celog projekta. Očekujemo da do kraja godine imamo potpisane prve ugovore sa građanima i krenemo u rad", rekao je nakon potpisivanja ugovora Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.  

"Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, već svih vas jedinica lokalnih samouprava, opština, gradova, industrije, privrede malih i velikih preduzeća. To je zadatak u kome svi moramo da učestvujemo", rekla je Đedović. Ovaj program Ministarstvo sprovodi već tri godine i podrazumeva pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele, kako bi se kroz saradnju i zajednički rad učinilo što više na energetskoj tranziciji.

Кada je reč o konkretnom programu sanacije porodičnih kuća i stanova u protekle tri godine, oko 20.000 domaćinstava je bilo u prilici da sprovede neku meru, a po prvi put u okviru ovogodišnjeg programa građani će moći da dobiju i 65 odsto subvencije, umesto dosadašnjih 50 odsto. "Prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere. Prednost imaju opštine koje su najmanje razvijene i kod kojih je visoko zagađenje. Njih je bilo 49 na ovom pozivu", rekla je ministarka. Između 8.000 i 9.000 domaćinstava moći će da smanji potrošnju energije, navela je Đedović, a uštedeće se 90 miliona kilovat sati.

Projekat će trajati pet godina, javni poziv biće raspisan svake godine i očekuje se da 50.000 domaćinstava uz subvencije primeni neku od mera energetske efikasnosti a za to će ukupno biti izdvojeno 50 miliona dolara uz pomoć Svetske banke. "Trajaće pet godina, svake godine će biti slični pozivi. Ono što je važno - nema rokova. Građani nemaju rok za prijave, poziv je otvoren cele godine. Očekujemo da će 50.000 domaćinstava da primi subvencije za šta je opredeljeno 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom i drugim finansijskim institucijama", rekla je ministarka.

  

Postavio: Administrator dana 2023.07.20

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 58
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen