Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

AMBROZIJA SVUDA OKO NAS!


Koliko brinemo o životnoj sredini, vrlo često se poklapa sa činjenicom da je to srazmerno brizi o nama samima. Živimo u vremenu kada smo izloženi svemu i svačemu, a isto tako kada postajemo sve manje otporni na okruženje. Priroda često ume da iznenadi. Koliko god nam daje vrlo često rešenja, toliko isto ume da nam zakomplikuje život.


Sve više je alergija na sve i svašta. Neke ne možemo da sprečimo, ali na neke bi smo mogli da imamo adekvatan odgovor. Samo kada bi smo hteli i malo se potrudili.
Kako saznajemo sve je više pacijenata koji se obraćaju lekarima sa alergijskim reakcijama. Ne čudi. Ovo je vreme kada ambrozija "divlja".

- Kvalitet životne sredine diektno utiće na kvalitet života ljudi pogotovo kada je u pitanju zdravlje. Svuda u svetu pa i kod nas raste ekološka svest, mada, čini mi se kod nas nekako sporo i neadekvatno. Kod nas je najviše usmerena na brigu o unapređenju sistema za upravljanje otpadom. Mere za smanjenje zagađenja vazduha praktično i ne postoje ili kao i u mnogim drugim slučajevima ne poštuju se, kaže za naš portal dr Ilija Gazepov, član opštinskog veća zadužen za ovaj resor i dodaje:

- Lično zabrinjava me činjenica da izostaje adekvatna briga i ponašanje svakog pojedinca u društvu. Dalje, ne vidim ozbiljnu brigu društva da kroz svoje institucije, učini više za edukaciju celokupnog stanovništva, a pogotovo dece. Brinem jer nedostaju edukativne - ekološke akcije. Ne mogu da prihvatim činjenicu da samo na malom prostoru pored puta od Srbobrana do Turije, na nečijoj zemlji postoje više miliona stabljika ambrozije!?!?


Ne mogu da prihvatim da su ambulante pune i mladih i starijih naših sugrađana koji pate zbog problema koji je rešiv. Teško mi pada činjenica da kao društvo gubimo ili smo već izgubili mnoge bitke u vaspitanju i edukaciji mnogih generacija.

Ambrozija je jedna od biljaka koja izaziva sezonske alergijske reakcije kod ljudi. Njen polen je glavni okidač alergije. Kada osoba koja je alergična na ambroziju udiše polen, njihov imuni sistem reaguje na nju kao na štetan uljez.

Tipične alergijske reakcije na ambroziju uključuju:

Curenje nosa i začepljenost nosa.

Kijanje.

Crvene, svrbežne i suzne oči.

Svrbeci i zapaljeni grlo.

Kašalj.

Umor i opšta nelagodnost.

U nekim slučajevima, mogu se javiti i teži simptomi poput astme, što može zahtevati hitnu medicinsku pažnju.

Ako imate alergiju na ambroziju, savetuje se da pratite lokalne prognoze polena i preduzmete odgovarajuće mere kako biste smanjili izloženost, kao što je izbegavanje boravka na otvorenom u vetrovitim danima, posebno ujutro i kasno popodne kada je koncentracija polena najviša. Takođe, redovno čišćenje nosa i upotreba antihistaminika može vam pomoći da ublažite simptome. Uvek je najbolje da se posavetujete sa lekarom radi precizne dijagnoze i pravilnog upravljanja alergijskim reakcijama.

  

Postavio: Administrator dana 2023.07.30

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 10
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen