Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

USKORO KONKURS ZA POPISIVA─îE!


Ove godine sprovodi se Popis poljoprivrede u skladu sa Zakonom („Slu┼żbeni glasnik RS“, br. 76/21). Nakon sprovo─Ĺenja Popisa poljoprivrede 2012. godine i Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018, realizacija Popisa poljoprivrede 2023. obezbedi─çe kontinuitet u prikupljanju strukturnih podataka iz oblasti poljoprivrede.


Ovim popisom dobija se sveobuhvatni, me─Ĺunarodno uporedivi pregled strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede, kao  i osnov za kreiranje odr┼żive agrarne politike.  Rezultati Popisa poljoprivrede 2023. omogu─çi─çe i a┼żuriranje okvira za sprovo─Ĺenje redovnih statisti─Źkih istra┼żivanja uskla─Ĺenih sa me─Ĺunarodnim standardima, koja, zajedno sa strukturnim istra┼żivanjima, predstavljaju okosnicu sistema statistike poljoprivrede.

Zakonska osnova

Popis se sprovodi u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine („Slu┼żbeni glasnik RS“, br. 76/21).

Primenjeni instrumenti, obuhvat, obele┼żja i standardizacija koncepta i definicija u skladu su sa Svetskim programom Popisa poljoprivrede 2020. Ujedinjenih nacija, uredbom Evropskog parlamenta i Saveta o objedinjenoj statistici poljoprivrednih gazdinstava (Regulation [EC] No 2018/1091 of the European parlament and of the Council of 18. July 2018, on integrated farm statistics) i metodologijom Evrostata.

Jedinice posmatranja

Jedinice posmatranja u Popisu poljoprivrede 2023.  su poljoprivredna gazdinstva teritoriji Republike Srbije, bez obzira na status (porodi─Źna gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika).

U cilju što kvalitetnijeg obuhvata, Adresar poljoprivrednih gazdinstava  je formiran  uparivanjem evidencija iz razli─Źitih izvora: Statisti─Źkog registra poljoprivrednih gazdinstava, Statisti─Źkog poslovnog registra, Registra poljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i rezultata Popisa stanovništva, doma─çinstava i stanova 2022. godine.  Adresar sadr┼żi oko 680 hiljada jedinica od kojih treba prikupiti podatke u Popisu.

Predmet popisa i metod prikupljanja podataka

đÜako se Popis poljoprivrede 2023. sprovodi po modularnom principu, osnovna obele┼żja o poljoprivrednim gazdinstvima: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije koriš─çenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke prikupljaju se potpunim obuhvatom jedinica posmatranja. Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja bi─çe preuzeti iz administrativnog izvora -  evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Podaci za ostala obele┼żja (navodnjavanje površina pod usevima, na─Źin dr┼żanja stoke, obrada i odr┼żavanje zemljišta, upotreba ─Ĺubriva, poljoprivredni objekti, mehanizacija i oprema) bi─çe prikupljeni na uzorku.

Podaci ─çe se prikupiti metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava. Popisiva─Źi ─çe podatke unositi direktno u elektronski Upitnik na laptopu (metod CAPI). Gazdinstva pravnih lica mo─çi ─çe da se popišu samostalno, unosom podataka u veb-Upitnik (metod CAWI).

Finansiranje i organizacija Popisa

Popis poljoprivrede 2023. priprema, organizuje i sprovodi Republi─Źki zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine („Slu┼żbeni glasnik RS“, br. 76/21 ) i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA (Instrument Pre-accession Assistance) 2018.

Finansiranje Popisa obezbe─Ĺuje se iz pretpristupnih fondova EU, u okviru IPA 2018, i iz bud┼żeta Republike Srbije, u skladu sa zakonom.

Planirano je da u Popisu poljoprivrede 2023. u─Źestvuje oko 3 000 popisiva─Źa, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora.

S obzirom na potreban broj kandidata, opštinski i regionalni koordinatori su iz redova zaposlenih u Zavodu. Radi obezbe─Ĺivanja jedinstvenog postupanja u tuma─Źenju i primeni metodologije, prema planu i programu Zavoda, u toku maja meseca organizovana je ─Źetvorodnevna obuka za regionalne, a u toku juna meseca petodnevna obuka za opštinske koordinatore. Formiranje tro─Źlanih popisnih komisija (157) u opštinama izvršeno je do kraja maja, kako bi se omogu─çila logisti─Źka podrška Zavodu u realizaciji popisnih aktivnosti do nivoa lokalne administracije.

Izbor popisiva─Źa

Javni poziv (konkurs) za prijavljivanje kandidata za popisiva─Źe objavljuje se 15. avgusta 2023. godine u 8.00 ─Źasova na veb-sajtu Zavoda (www.stat.gov.rs) i sajtu Popisa (popispoljoprivrede.stat.gov.rs), kao i u sredstvima javnog informisanja. Elektronsko prijavljivanje vrši se od 15. avgusta (od 8.00 ─Źasova) do 21. avgusta (do 20.00 ─Źasova) 2023. godine, preko aplikacije koja je dostupna samo na sajtovima Zavoda: www.stat.gov.rs i popispoljoprivrede.stat.gov.rs. Rangiranje kandidata za popisiva─Źe za obuku vrši se prema bodovima ostvarenim prijavom i na intervjuu. đÜona─Źna lista kandidata koji se pozivaju na obuku bi─çe objavljena 07. septembra 2023. godine na sajtovima Zavoda, na sajtovima opština i na vidnom mestu u sedištima Popisnih komisija. Završna selekcija popisiva─Źa vrši se na osnovu uspeha na petodnevnoj obuci koja ─çe se realizovati u jednom od dva termina u periodu od 18. do 29. septembra.

Izbor, obuka i anga┼żovanje kandidata bi─çe u skladu sa Procedurom za izbor popisiva─Źa koju je propisao i na sajtu popispoljoprivrede.stat.gov.rs. objavio Republi─Źki zavod za statistiku,  u cilju transparentnosti samog procesa i izbora najboljih kandidata koji ─çe mo─çi da odgovore na slo┼żene metodološke zahteve ovog Popisa.  

Objavljivanje rezultata

Republi─Źki zavod za statistiku obra─Ĺuje i objavljuje podatke, kao i posebne studije.

Rezultati Popisa bi─çe objavljeni u skladu sa rokovima predvi─Ĺenim Zakonom, i to: preliminarni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a kona─Źni – sukcesivno do 31. decembra 2025. godine. Popisni rezultati objavi─çe se na sajtu Republi─Źkog zavoda za statistiku, isklju─Źivo u vidu agregiranih podataka, do nivoa naselja (prema lokaciji gazdinstva) za osnovna obele┼żja, odnosno do odgovaraju─çeg nivoa u zavisnosti od nivoa preciznosti koju obezbe─Ĺuje veli─Źina uzoraka.  

Obaveza u─Źeš─ça u Popisu i zaštita podataka

U─Źeš─çe u Popisu je obavezno, a posebna pa┼żnja, u svim fazama realizacije Popisa,  posveti─çe se zaštiti podataka. Svi neposredni izvršioci Popisa du┼żni su da postupaju u skladu sa zakonom i da podatke do kojih dolaze u toku popisivanja ─Źuvaju kao poslovnu tajnu. Svako odbijanje davanja podataka ili davanje neta─Źnih podataka i svaka zloupotreba slu┼żbenih statisti─Źkih podataka  povla─Źi prekršajnu odgovornost, u skladu sa zakonom.

đÜontrola kvaliteta podataka prikupljenih Popisom

Neposredno nakon Popisa sprovodi se đÜontrola  kvaliteta podataka, ponovnim popisivanjem doma─çinstava u izabranim popisnim krugovima kako bi se ocenile  greške u obuhvatu i greške u odgovorima na izabrana popisna pitanja (koriš─çeno poljoprivredno zemljište, broj stoke i prodaja poljoprivrednih proizvoda).

U cilju blagovremenog informisanja, svi zainteresovani, a posebno kandidati za popisiva─Źe, mogu da prate veb-sajt: https://popispoljoprivrede.stat.gov.rs/gde se mogu na─çi sve potrebna i aktuelna obaveštenja, kao i pripremljeni metodološki instrumenti za sprovo─Ĺenje Popisa poljoprivrede 2023. 

Postavio: Administrator dana 2023.08.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 47
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen