Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Srbobran i hrišćanstvo, nekad i sad

U ČIN ĐAKONA RUKOPOLOŽEN BOJAN NIKOLIĆ, VEROUČITELJ IZ SRBOBRANA


U crkvi Svetog Bogojavljanja Gospodnjeg u Srbobranu jutros je održana sveta arhijerejska Liturgija. Službovao je njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački g. Damaskin, vikar Episkopa bačkog. Preosvećenom Episkopu mohačkom sasluživali su sveštenici i đakoni Eparhije bačke.


Tokom svete Liturgije Episkop mohački Damaskin je rukopoložio u đakonski čin Bojana Nikolića, veroučitelja iz Srbobrana. Preosvećeni vladika Damaskin narodu u crkvi je preneo blagoslov i molitvene pozdrave Episkopa bačkog g. Irineja. U ime sveštenstva i u ime prisutnog vernog naroda, Episkopu mohačkom Damaskinu zahvalnost je izrazio prezviter Srboljub Srdić, nastojatelj hrama u Srbobranu.

Svetoj Liturgiji u Svetobogojavljenskom hramu u Srbobranu prisustvovali su Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran,rimokatolički kapelan u Srbobranu Dušan Blažević, kao i mnogi Srbobranci. Na svetoj Liturgiji je pojao hor „Sveti Georgije” iz Bečeja, pod rukovodstvom Senke Jovanović.

U besedi nakon Liturgije Episkop mohački Damaskin kazao je između ostalog:

„Današnja jevanđelska priča, draga braćo i sestre, govori nam o pokajanju, govori nam o opraštanju i govori nam o milosrđu. Sveti Grigorije Palama u tumačenju ove jevanđelske priče kaže da postoje dve vrste milosrđa: jedna je kada nekome damo krov, utočište, hranu, bilo kakvu pomoć koju ljudi od nas često traže; sa druge strane, postoji ona druga vrsta milosrđa – to je samilost, nezlopamtljivost, a to je, rekli bismo, spremnost da čujemo i saslušamo drugoga. Naš duhovni život počinje pokajanjem. Zato je Gospod rekao: Pokajte se i verujte u Jevanđelje! Ali, plod da smo se zaista pokajali i promenili i preobrazili u našem životu jeste naš odnos prema bližnjem, prema drugome čoveku. Od našeg opraštanja i od našeg milosrđa i od našeg odnosa prema bližnjem zavisi i naša večna zajednica sa Bogom, jer da bismo pristupili svetom PričešÄ‡u, da bismo pristupili zajednici sa Bogom, i danas na ovoj svetoj božanstvenoj Liturgiji, mi smo trebali da dođemo na nju izmireni sa svima, pokajani i, isto tako, kao što nam svedoči ova današnja priča, da oprostimo svakom našem bližnjem. Jer, ako mi ne praštamo našim bližnjima, kako onda možemo da očekujemo da Bog oprosti nama, jer smo mi mnogo veći njegovi dužnici nego što je svaki bližnji dužan nama.”

Galeriju sa fotografijama sa svete Liturgije možete pogledati OVDE

 

@srbobrannet

Njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački Damaskin služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju u Svetobogojavljanskom hramu u Srbobranu i rukopoložio u čin đakona našeg Srbobranca, veroučitelja Bojana Nikolića. Nakon Liturgije održao je besedu, a u ime Srbobranaca i vernika SPC zahvalio je prezviter Srboljub Srdić, nastojatelj hrama srbobranskog.

♬ original sound - Srbobran.net

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Srbobran i hrišÄ‡anstvo, nekad i sad" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2023.08.20

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 33
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen