Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

UZORANA 24. SRBOBRANSKA BRAZDA!


Srbobran je u subotu bio u znaku jedne od najvećih ovdašnjih manifestacija. Na poljima AD PIONIR umeće su odmerili poljoprivrednici u oranju, a kuvao se i kotlić gde su takođe izabrani najbolji za 2023. godinu.


I ovu 24. po redu SRBOBRANSKU BRAZDU organizovala je Mesna zajednica Srbobran uz pokroviteljstvo Opštine Srbobran i podršku Doma kulture, brojnih donatora, sponzora i prijatelja. .

Krenulo se traktorima ispred nekadašnjih prostorija MZ Srbobran i bio je to svojevrsni defile, ulicama Srbobrana, traktora i mehanizacije. Na poljima AD PIONIR bilo je za svakog po nešto. Od igara za najmlađe, preko muzike i folklora, promotivnih i prodajnih štandova do takmičenja u kuvanju najboljeg kotlića.

PLAVI KRUG je takođe izašao sa svojom ekipom tako da je svaki posetilac imao priliku da proveri šećer u krvi i izmeri pritisak.

Težak, vreo letnji dan nije omeo orače da pokažu šta znaju i umeju. Stručni žiri proglasio je najbolje u nekoliko kategorija, a poredak je sledeći:

Laka A kategorija - jednobrazdni i dvobrazdni plugovi
1. Bogdan Bikić
2. Jovan Gložanski
3. Brano Кovačević

 

Srednja B kategorija - trobrazdni plugovi
1. Đorđe Dinjaški
2. Ranislav Stankov
3. Saša Atanasković

Teška C kategorija - četvorobrazdni, višebrazdni i plugovi obrtači
1. Aleksandar Belić
2. Zoltan Mag
3. Zoltan Čeh

Nagrade za najbolje orače, u sve tri takmičarske kategorije, iznosile su: 25.000 dinara za osvojeno prvo mesto, 20.000 dinara za drugo i 15.000 za treće mesto. Takođe, osvajači prvih mesta dobili su i vaučere u vrednosti od po 500 evra, koje je donirala firma "Terra littera".

Najstariji takmičar - Tibor Hulala, 68 godina - nagrada letovanje u "Plavoj obali", Sutomore

Najmlađi takmičar - Jovan Gložanski, 11 godina - nagrada letovanje u "Plavoj obali", Sutomore

Takmičarka - Jelena Madžarev - nagrada letovanje u "Plavoj obali", Sutomore

Takmičar iz najudaljenijeg mesta - Mihajlo Pajić iz Novog Bečeja - robna nagrada

Takmičar sa najopremljenijim traktorom - Dejan Savčić - robna nagrada

Učesnicima se prilikom otvaranja manifestacije obratio predsednik opštine Radivoj Debeljački, a za brojne medije koji su pratili BRAZDU je rekao:

- I ove godine na našoj, tradicionalnoj 'Srbobranskoj brazdi' okupili smo puno takmičara, majstora oranja koji ovu zemlju i ove njive poznaju u dušu. Za njih smo, kao i svake godine, pripremili standardni takmičarski program, priliku da pokažu sve veštine i znanja kojim raspolažu, ali je ova 'Srbobranska brazda' svoj fokus stavila na decu. Iako znamo da su i oni već dobro upućeni, naša želja bila je da im još jasnije pokažemo gde rastu, da ih izvedemo u polja, da osete šta našoj zajednici znači plodna zemlja, kako je čuvamo, kako radimo i kako nam ona uzvraća. Sve to treba da nauče u svojim porodicama, u školi, kroz igru, kroz ovakve manifestacije, kao što je to danas bilo. Oni će u budućnosti biti naša snaga i neka znaju gde rastu i čemu pripadaju. Poljoprivreda je naša najznačajnija privredna grana i stoga je veoma važno da održimo tradiciju i novim naraštajima prikažemo kako se u polju radilo nekada, ali i da pratimo i na vreme usvajamo sve nove i moderne principe ratarenja i iz godine u godinu postižemo sve bolje rezultate, jer je upravo poljoprivreda temelj razvoja Srbobrana, Turije i Nadalja. 'Srbobranska brazda' prilika je i za razmenu iskustava i znanja, za prezentaciju novih mašina, preparata i semenske robe, i zahvalni smo brojnim kompanijama i proizvođačima koji našu menifestaciju koriste za uspostavljanje kontakata sa poljoprivrednicima, na obostranu korist i zadovoljstvo. Mesna zajednica Srbobran i ove godine bila je odličan organizator i domaćin, mi kao lokalna samouprava uvek smo tu da pomognemo i podržimo dobre ideje i projekte, a vredan i složan rad uvek donese dobar rezultat - to iz godine u godinu dokazuju i 'Srbobranska brazda' i naši rezultati u poljoprivredi.

Pobednici takmičenja u kuvanju kotlića:
1. Nine Brada - kuvar Danijel Šebek
2. Vašarište
3. restoran "Proleće"

Srbobran.net je tokom prepodneva objavio par video zapisa na svojim stranicama na društvenim mrežama i očigledno da SRBOBRANSKA BRAZDA ima mnogobrojnu publiku širom Srbije i regiona. Za manje od 24 sata snimak koji smo prvi objavili samo na Facebooku imao je 202.556 prikaza.

  

Postavio: Administrator dana 2023.08.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 51
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen