Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

KRISTINA - MIS CIGANSKIH VATRI!


"Ciganske vatre", organizovali su КUD "Rom" i Dom kulture Srbobran, pod pokroviteljstvom Opštine Srbobran i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji. Podršku manifestaciji pružila je i Кancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine. Program su vodili i držali stvari u svojim rukama sve vreme, uigrani voditeljski par Ciganskih vatri Janica Goluba Dimić i Adrijan Šulc.


Nakon četiri godine pauze organizovane su 24. put, a nakon 16 godina vratile su se "kući"!. Sa Trga slobode gde su poslednjih godina organizovane, premeštene su na Gedanku u naselje Jamure gde većinom žive Romi.

- Zadovoljstvo mi je što se vidimo ponovo na tradicionalnoj manifestaciji 'Ciganske vatre', koja je za Srbobran od velikog značaja, ali ih po važnosti prepoznaju i pokrajinski organi vlasti. Zato zahvaljujem svim koji su pomogli organizaciju - Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine u Srbiji i Posebno hvala Udruženju građana 'Rom', koje je posvećeno trudi da kroz održavanje manifestacije, zajedno sa lokalnom samoupravom, očuva kulturno nasleđe Roma na ovim prostorima. Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti sa uspešnim delovanjem na tom polju, da ćemo 'Ciganske vatre' činiti iz godine u godinu sve boljim, ali je najvažnije da kao društvo negujemo multikulturalnost, težimo da stvorimo zajednicu ljudi u kojoj skladno i složno žive različiti narodi. To je uvek krasilo naš Srbobran, to je utkano u naš identitet. Moramo nastaviti pomagati jedni drugima, to je u ovim izazovnim vremenima možda i najznačajnije", poručio je prilikom otvaranja 24. "Ciganskih vatri" Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

 

 

Organizovan je program u kome je učestvovalo više KUD-ova, a posebnu pažnju publike koja je došla da uživa u "Ciganskim vatrama" privukli su takmičenje u izboru za Mis i takmičenje u igranju tradicionalnog plesa - Čarlame.

Najlepša Romkinja po izboru žirija, ali i publike koja je aklamacijom to potvrdila je četrnaestogodišnja Kristina Lakatoš. Slikali smo je sa momkom Danijelom Nika i ocem Alberom Lakatoš, koji od sreće nije uspeo da obuzda uzbuđenje tako da su mu obrazi bili mokri od suza radosnica.

Sve vreme muzikom je publiku uveseljavao orkestar "Braća Nikolić" iz Bačke Palanke, a u narednih godinu dana titulu Kneza Ciganskih vatri nosiće Miloš Brankov.

MILOŠ I ANKICA


Novoizabrani knez Ciganskih vatri u Srbobranu, Miloš Brankov i njegova lepša polovina, kneginja Anica Brankov...

Događaj smo pratili direktno na našim stranicama na društvenim mrežama i zabeležli smo veliku gledanost i posećenost.

Na našoj Facebook stranici postavljeno je pitanje lokaliteta, odnosno zašto "Ciganske vatre" nisu organizovane na Trgu Slobode, a kompetentan i jasan odgovor pružio je Dejan Korceba, direktor Doma kulture u Srbobranu koji je bio suorganizator. On je u svom komentaru napisao:

- To je bio predlog samih Roma, da se manifestacija održi kao nekad u njihovom naselju. Sa jedne strane ima velikih prednosti jer time uključujemo samo naselje u kulturno-umetničke tokove naše opštine. Ali iskreno govoreći, sa tačke organizatora, ovo je bilo bar triput teže organizovati nego na Trgu, počevši od dovoda struje i vode pa do najmanje sitnice (kabla, dodatnog mikrofona, stolova, tacne, stolnjaka ili bilo čega drugog) koju moramo doneti sa drugog kraja naše varoši - Gedanka je trenutno obična livada bez svih onih uslova koji su nam na raspolaganju u centru ili u našim prostorijama. Stoga, ovo je bilo neuporedivo teže organizovati i smatramo da smo izašli u susret romskoj zajednici ispunivši njihovu želju. Međutim, pošto ima i onih Roma koji bi želeli da svoju tradiciju i kulturu predstave u samom centru, pred većim brojem ljudi, videćemo gde će ubuduće biti održavane "Ciganske vatre". Dom kulture Srbobran će uvek prihvatiti rešenje koje je u najvećem interesu same romske zajednice, a postoje dobri argumenti i za Gedanku u Jamurama i za centar, pa ćemo videti ubuduće šta je najbolje i tako ćemo i organizovati. Mi smo tu više suorganizatori i dajemo uvek podršku svim КUD-ovima i svim nacionalnim manjinama da svoju tradiciju i kulturu izraze na onaj način koji je za njih najoptimalniji. Sve u svemu, Gedanka je izabrana iz najbolje namere i nije bilo ni malo jednostavno organizovati manifestaciju sa tako velikim tradicijom na tom prostoru.

  

Postavio: Administrator dana 2023.09.03

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 61
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen