Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/4138/uspena-akcija-dermatologa-u-naem-domu-zdravlja/

Verzija za tampu / To ScreenviewUSPEŠNA AKCIJA DERMATOLOGA U NAŠEM DOMU ZDRAVLJA


U subotu Dom zdravlja je bio prepun pacijenata koji su hteli da iskoriste priliku i urade preventivni specijalistički pregled kod dermatologa. Četiri dermatologa su radili sve dok nije pregledan i poslednji pacijent, a ukupno kroz ordinacije je prošlo 173 naša sugrađana.


- Ovo je po prvi put organizovana akcija besplatnih preventivnih pregleda u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, i upravo, zaključili smo da smo na pravom mestu. Ta rizik grupa građana, odnosno rizična populacija, jeste seosko i poljoprivredno stanovništvo koje je zbog prirode svog posla izloženo većoj UV radijaciji. Zato i viđamo, u različitim mestima, različite procenta karcinoma kože, pa smo tako u jednom mestu ranije, imali čak 30 odsto otkrivenih karcinoma u ukupnom broju pregledanih pacijenata. Raduje nas odličan odziv građana u Srbobranu, mestu gde inače nema dermatologa, tako da smo bili na pravom mestu. Imamo novootkrivenih melanoma, što nam govori koliko je značajna rana dijagnoza i ovakvi preventivni pregledi, u suštinskom smislu. Imamo nameru da besplatne preventivne preglede obavimo u svim mestima u kojima nema dermatologa, i naravno u fokusu ostaje rizična populacija poljoprivredno orijentisanog stanovništva u seoskim sredinama”, rekla je prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije, koja je u Domu zdravlja pregledala Srbobrance.

Prema njenim rečima, uočene su 34 suspektne promene na koži, od čega tri melanoma, devet bazocelularnih promena i ostalo su bili atipični mladeži. To znači da je 20 odsto pregledanih građana opštine Srbobran, upućeno sa dijagnozom na dalju dijagnostiku i lečenje.

Prof. dr Tiodorović je uputila apel svim građanima da obrate pažnju na promene na svojoj koži, i ukoliko primete nešto, obavezno posete lekara.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign