Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

OTVOREN KONKURS ZA PESNIČKU NAGRADU


Ššonkurs za interkulturalnu omladinsku pesničku nagradu „Milan Dunđerski” Narodna biblioteka Srbobran je 2019. godine ustanovila na inicijativu profesora Milana Đorđevića. Nagrada „Milan DunđerskiĖ® će sledeće godine biti dodeljena peti put za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku u dve kategorije: za učenike srednjih škola i studente u zemlji i inostranstvu.


Godinu dana ranije objavljena je dvojezična srpsko-mađarska knjiga izabranih pesama Milana Dunđerskog „Pesnik je poput Prometeja – A költő akár Prométheusz”, koju su uredili Milan Đorđević i dr Hargita Futo Horvat, a drugo, dopunjeno izdanje je izašlo iz štampe početkom prošle godine.

Namera osnivača nagrade je da trajno sačuva uspomenu na uglednog zavičajnog pesnika i humanistu, te podstakne međunarodnu interkulturalnu saradnju omladine u nadnacionalnoj zajednici slobodnog umetničkog duha. Ovom odlukom biblioteka u Srbobranu nastoji da progresivno i kontinuirano daje doprinos principijelnoj odbrani i afirmaciji autentičnih književno-estetskih kvaliteta i univerzalnih ljudskih vrednosti ostvarenih u poeziji darovitih mladih pesnika, koji pišu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku.

Nagrađeni autori, o kojima će odlučivati članovi žirija iz reda stručnjaka afirmisanih na polju književnosti, će dobiti diplomu, dvojezičnu knjigu o Milanu Dunđerskom i novčanu nagradu, a pesme će im biti objavljene u književnim časopisima.

Dodatna motivacija za učesnike ovogodišnjeg jubilarnog konkursa može biti i namera Milana Đorđevića, profesora Srbobranske gimnazije, dr Hargite Futo Horvat i dr Ane Stjelje, predsednice žirija, da u saradnji sa Narodnom bibliotekom iz Srbobrana petu godinu postojanja nagrade obeleže objavljivanjem knjige, koja će sadržati nagrađene pesme, stručna obrazloženja, podatke o autorima i izveštaj o dosadašnjem radu i značaju nagrade.

Ššonkurs je otvoren do 31. decembra 2023., a nagrada će biti dodeljena na svečanoj ceremoniji u Srbobranu februara 2024.godine, na dan pesnikovog rođenja. Zainteresovani autori na konkurs mogu da pošalju najviše dve svoje neobjavljene pesme na sledeću imejl adresu:

tekasrb@stcable.net, s naznakom „Za pesnički konkurs”.

Pesme napisane fontom Times New Roman (veličina slova 12), ćiriličnim ili latiničkim pismom, treba poslati u dva odvojena Vord fajla: u prvom su pesme potpisane šifrom, a u drugom je rešenje šifre, koje mora da sadrži ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, naziv i sedište srednje, ili visokoškolske ustanove koju autor pohađa.

Ššontakt za dodatne informacije: 021/730-185 (Andrea Pinter, direktorka Narodne biblioteke Srbobran), i Fejsbuk profil Narodna biblioteka Srbobran. 

Postavio: Administrator dana 2023.09.20

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici naŔeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 41
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen