Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/4140/otvoren-konkurs-za-pesniku-nagradu/

Verzija za štampu / To ScreenviewOTVOREN KONKURS ZA PESNIČKU NAGRADU


Ššonkurs za interkulturalnu omladinsku pesničku nagradu „Milan Dunđerski” Narodna biblioteka Srbobran je 2019. godine ustanovila na inicijativu profesora Milana Đorđevića. Nagrada „Milan DunđerskiĖ® će sledeće godine biti dodeljena peti put za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku u dve kategorije: za učenike srednjih škola i studente u zemlji i inostranstvu.


Godinu dana ranije objavljena je dvojezična srpsko-mađarska knjiga izabranih pesama Milana Dunđerskog „Pesnik je poput Prometeja – A költő akár Prométheusz”, koju su uredili Milan Đorđević i dr Hargita Futo Horvat, a drugo, dopunjeno izdanje je izašlo iz štampe početkom prošle godine.

Namera osnivača nagrade je da trajno sačuva uspomenu na uglednog zavičajnog pesnika i humanistu, te podstakne međunarodnu interkulturalnu saradnju omladine u nadnacionalnoj zajednici slobodnog umetničkog duha. Ovom odlukom biblioteka u Srbobranu nastoji da progresivno i kontinuirano daje doprinos principijelnoj odbrani i afirmaciji autentičnih književno-estetskih kvaliteta i univerzalnih ljudskih vrednosti ostvarenih u poeziji darovitih mladih pesnika, koji pišu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku.

Nagrađeni autori, o kojima će odlučivati članovi žirija iz reda stručnjaka afirmisanih na polju književnosti, će dobiti diplomu, dvojezičnu knjigu o Milanu Dunđerskom i novčanu nagradu, a pesme će im biti objavljene u književnim časopisima.

Dodatna motivacija za učesnike ovogodišnjeg jubilarnog konkursa može biti i namera Milana Đorđevića, profesora Srbobranske gimnazije, dr Hargite Futo Horvat i dr Ane Stjelje, predsednice žirija, da u saradnji sa Narodnom bibliotekom iz Srbobrana petu godinu postojanja nagrade obeleže objavljivanjem knjige, koja će sadržati nagrađene pesme, stručna obrazloženja, podatke o autorima i izveštaj o dosadašnjem radu i značaju nagrade.

Ššonkurs je otvoren do 31. decembra 2023., a nagrada će biti dodeljena na svečanoj ceremoniji u Srbobranu februara 2024.godine, na dan pesnikovog rođenja. Zainteresovani autori na konkurs mogu da pošalju najviše dve svoje neobjavljene pesme na sledeću imejl adresu:

tekasrb@stcable.net, s naznakom „Za pesnički konkurs”.

Pesme napisane fontom Times New Roman (veličina slova 12), ćiriličnim ili latiničkim pismom, treba poslati u dva odvojena Vord fajla: u prvom su pesme potpisane šifrom, a u drugom je rešenje šifre, koje mora da sadrži ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, naziv i sedište srednje, ili visokoškolske ustanove koju autor pohađa.

Ššontakt za dodatne informacije: 021/730-185 (Andrea Pinter, direktorka Narodne biblioteke Srbobran), i Fejsbuk profil Narodna biblioteka Srbobran.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign