Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

VREDNA DONACIJA I POSETA AMBASADORA JAPANA UDRUŽENJU BISER


Njegova ekselencija, ambasador Japana u Srbiji, Imamura Akira, kao i pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Biljana Barošević, bili su u poseti opštini Srbobran i Udruženju "Biser". Razlog posete je specijalno vozilo koje je ambasada Japana donirala za svakodnevni prevoz korisnika Dnevnog boravka Udruženja "Biser".


Domaćini posete bili su predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački i Slavka Popić, predsednica Udruženja za pomoć MNRO "Biser" iz Srbobrana. Gosti su posetili prostorije Dnevnog boravka, gde su ih dočekali članovi Bisera i iskoristili susret da se zahvale na vrednoj donaciji, uruče darove, kao i da se fotografišu sa gostima, a potom je u kabinetu predsednika Debeljačkog održana Konferencija za medije, gde su između ostalog domaćini i gosti razmenili simbolične poklone u znak sećanja na ovaj susret.

- Veliko mi je zadovoljstvo da vam se danas obratim povodom svečane primopredaje japanske donacije stanovnicima opštine Srbobran, kazao je danas NJ.E. ambasador Imamura i dodao:

- Prvo bih želeo da naglasim, visoko cenim saradnju koju smo uspostavili sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na unapređenju kvaliteta usluga socijalne zaštite u Srbiji. Isto tako,  želeo bih da odam priznanje gospodinu Debeljačkom za njegove napore da poboljša životne uslove svojih sugrađana i da se zahvalim gospođi Popić na uspešnom završetku ovog projekta.

Izražavam najdublje poštovanje prema zaposlenima u Dnevnom boravku na njihovoj kontinuiranoj posvećenosti prema pružanju pomoći i osamostaljivanju mladih sa invaliditetom. Pretpostavljam da postoji mnogo izazova i poteškoća u pružanju bezbedne i adekvatne usluge korisnicima. Čuo sam da prethodno vozilo koje je korišćeno za prevoz korisnika nije ispunjavalo bezbednosne standarde za prevoz osoba u invalidskim kolicima, tako da nije postojala obezbeđena zaštita korisnika. Ugrožen je bio i svakodnevni dolazak korisnika u prostorije Udruženja jer se vozilo često kvarilo zbog zastarelosti.

Kroz ovaj projekat obezbeđeno je novo vozilo pristupačno za invalidska kolica. Ono će omogućiti bezbedan i udoban svakodnevni prevoz za korisnike Udruženja „Biser“.

Vlada Japana prepoznaje da je pružanje pomoći koje vodi smanjenju razlika između urbanih i ruralnih područja od velikog značaja za razvoj Srbije. Pored toga, čvrsto verujemo da je neophodno pružiti podršku socijalno ugroženim stanovnicima. Ovo je naša druga donacija Opštini Srbobran, 2002. godine obezbedili smo nove prozore, vrata i nameštaj za OŠ „Petar Drapšin“ u selu Turija, sa ciljem da poboljšamo uslove za učenje u tom kraju. Vlada Japana nastaviće da pomaže realizaciju projekata od direktne koristi za ugrožena lica, posebno u ruralnim sredinama, u cilju unapređenja osnovne socijalne zaštite u Srbiji.

Dragi prijatelji, sa zadovoljstvom danas posećujem Srbobran, grad u srcu Bačke, koji leži na termalnim izvorima i koji obiluje tradicionalnim vojvođanskim salašima. Očekujem da će se kroz ovaj projekat još više učvrstiti prijateljski odnos opštine Srbobran i Japana.

Prisutnim predstavnicima medija obratila se potom Biljana Barošević koja je kazala da želi da naglasi značaj činjenice da Republika Srbija na čelu sa Predsednikom Aleksandrom Vučićem, svakodnevno radi na poboljšanju uslova za osobe sa invaliditetom.

- Zbog toga izuzetno cenimo i ovu podršku koja je dobijena od strane ambasade Japana u Republici Srbiji, kazala je Barošević i dodala:

-  Izuzetna mi je čast da sam danas ovde sa vama, u ime ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, gospodina Nikole Selakovića i koristim priliku da vam prenesem njegove pozdrave. Ujedno moram da kažem da mi je danas posebno drago što je opština Srbobran domaćin ambasadoru Imamuri i što će Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Biser“, dobiti ovako značajnu donaciju, specijalno vozilo za osobe sa invaliditetom.
Na samom početku, želim da ukažem da je Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Vojvodine, jedna od najstarijih organizacija u invalidskom pokretu, koja danas broji 1160 članova, u čijem sastavu je i Udruženje Biser.
Moram da istaknem da Ministarstvo i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, kroz Programski i Stalno otvoreni konkurs, pomaže rad svih saveza u Srbiji, pa je tako kroz ova dva konkursa, Savezu udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Vojvodine u 2023. godini opredeljeno 11.337.330,00 dinara,
rekla je Barošević i dodala:


- Samo u opštini Srbobran postoje 3 udruženja osoba sa invaliditetom koja su u sastavu pokrajinskih saveza, a koja na teritoriji opštine okupljaju oko 762 osobe sa invaliditetom.
Važno je da napomenem, da kao što Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom pruža redovnu finansijsku podršku savezima, isto tako pomaže i ova tri udruženja, kojima su na Programskom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, u ovoj godini odobrena sredstva u iznosu od 772.000,00 dinara.
Кada je reč o Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Biser, u periodu od 2018. godine do 2022. godine, njima smo opredelili sredstva za adaptaciju prostora, kroz tri projektna ciklusa na Stalno otvorenom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, i to u ukupnom iznosu od blizu 3,5 miliona dinara (3.465.814,00) .

Značajna podrška koju Ministarstvo pruža, udruženjima i savezima, u velikoj meri doprinosi sve boljem položaju osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji, na čemu radimo svakoga dana. Ovo jeste Srbija bez barijera, kako glasi naša kampanja, koja ima za cilj da osobama sa invaliditetom omogući potpunu uključenost u društvo i ravnopravno delovanje sa svim drugim članovima društva.
Uverena sam i da će specijalno vozilo koje je ambasada Japana donirala Udruženju „Biser“ u značajnoj meri doprineti unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i olakšati njihovo svakodnevno funkcionisanje u opštini Srbobran.
Na kraju, ne mogu a da ne spomenem značajnu podršku Vlade Japana koja kroz POPOS donacije pruža značajnu finansijsku podršku, ne samo za unapređenje socijalne zaštite, već i za sprovođenje projekata koji doprinose ekonomskom i socijalnom razvoju naše zemlje i to od 1999. godine. Od tada do danas, kroz program je realizovan 251 projekat u vrednosti od oko 16 miliona evra.
Još jednom, hvala Vladi Japana, hvala ambasadoru Imamuri na ovako značajnoj donaciji, čime zajedno stavaramo Srbiju bez barijera.

Predsednik opštine Srbobran uručio je poklone u ime lokalne samouprave amabasadoru Japana i pomoćnici ministra u Vladi Srbije i naglasio u svojoj izjavi na Konferenciji za medije:

- Poštovani, u ovoj dobroj prilici da razgovaramo još jednom izražavamo zahvalnost narodu Japana i Ambasadi Japana na veoma značajnoj donaciji za naše Udruženje 'Biser'. Кupovinom vozila koje će omogućiti da se osobe sa posebnim potrebama lakše kreću i da lakše realizuju svakodnevne aktivnosti, olakšaće i našoj lokalnoj samoupravi da pospeši svoju socijalnu politiku i sve ono što radi da bi našim građanima omogućila kvalitetan način života. Zadovoljstvo je što imamo priliku da ovakve projekte vidimo i u drugim lokalnim samoupravama i što je Srbobran prepoznat kao jedna od njih kojoj treba pružiti ovu vrstu pomoći. Tu pomoć redovno pruža Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje se trudi da kroz radne projekte unapredi socijalnu politiku u svim opštinama i gradovima. Hvala svima koji su učestvovali u ovom projektu i nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo, u korist svih građana, rekao je Debeljački.

Slavka Popić je poželela dobrodošlicu Njegovoj ekselenciji i pomoćnici ministra, u Srbobran, u ime svih članova Udruženja "Biser".

- Povod za današnju posetu, Njegove ekselencije, jeste dobročinstvo naroda Japana, koji nam je doniranjem vozila za prevoz osoba sa invaliditetom, pokazao da zna šta znači kad se drugima omogući lakši život, život dostojan čoveka. Zbog tog dobročinstva, molimo Njegovu ekselenciju ambasadora Japana u Republici Srbiji, da primi lično našu zahvalnost, kao i da je prenese u prijateljski i daleki Japan. Vožnja u adekvatnom, za osobe sa invaliditetom prilagođenom vozilu, svaki dan nas uverava da empatija i briga ljudi za druge osobe ne poznaje granice. Veliko Vam hvala, rekla je Slavka Popić.  

Na kraju ovog izveštaja dodajmo i to da je projekat koji je prihvaćen od Ambasade Japana koja je obezbedila specijalno vozilo za BISER pisala Radmila Timko, defektolog. Na uspešno realizovanom projektnom zadatku čestitao joj je danas i Nj.E. Imamura.

  

Postavio: Administrator dana 2023.10.25

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 53
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen