Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

U SRBIJI 800.000 LJUDI BOLUJE OD DIJABETESA!


Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Plavi krug" radno će obeležiti 14. novembar - Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Za najznačajniji dan u godini u kojem se posebna pažnja posvećuje prevenciji dijabetesa, "Plavi krug" će organizovati višednevnu akciju kontrole šećera u krvi, i to 13, 14, 15. i 17. novembra, od 08.00 do 11.00 časova u Apoteci Doma zdravlja Srbobran.


"Zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Srbobran 'Plavi krug', osposobljeno je za aktivan i efikasan preventivni rad u toku cele godine, a posebno smo aktivni u danima kada obeležavamo 14. novembar - Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Zato pozivamo građane opštine Srbobran da u ponedeljak, utorak, sredu i petak iskoriste priliku i jednostavno, bez zdravstvene knjižice, zakazivanja i čekanja provere nivo šećera u krvi, ali i krvni pritisak i pulsoksimetriju, i čuju mnoge vredne savete kada da smanje rizik od oboljevanja od dijabetesa, kako da se hrane i na koji način da vode fizički aktivan život", rekao je najavljujući akciju naredne nedelje dr Ilija Gazepov iz "Plavog kruga".

On je upozorio da dijabetes – šećerna bolest (Diabetes Mellitus), jedna od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti, predstavlja veliki javnozdravstveni problem, jer je istovremeno i veliki individualni, opšte društveni, socijalni i ekonomski problem.

"Danas u svetu više od 540 miliona osoba živi sa dijabetesom, bolesti koja je odgovorna za čak 6,7 miliona smrti u 2021. godine - na svakih 5 sekundi u svetu umire po jedan čovek od ove bolesti. U Srbiji od dijabetesa boluje oko 800.000 osoba ili čak 12% odraslog stanovništva, dok u Vojvodini boluje oko 300.000 osoba, najviše u našoj državi. U opštini Srbobran više od 1.200 osoba ima dijagnozu ove bolesti, ili 9% od celokupnog stanovništva. Verovatno još najmanje 40% osoba boluje od dijabetesa ali bez verifikovanr dijagnoze. Zato je posebno važno kontrolisati se redovno, jer dijabetes je hronična bolest koju možemo sprečiti i uspešno lečiti. Najbolji lek je preventiva - edukacija, balansirana ishrana, redovna fizička aktivnost i regulisana telesna težina", poručio je dr Gazepov i još jednom pozvao Srbobrance, Turijce i Nadaljčane da iskoriste mogućnost i prekontzrolišu nivo šećera u krvi. 

Postavio: Administrator dana 2023.11.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 117
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen