Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

POZNAT DOBITNIK KNJIŽEVNE NAGRADE - LENKIN PRSTEN!


Žiri za dodelu "Lenkinog prstena", nagrade za najbolju ljubavnu pesmu, koji je radio u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (članica) i Biljana Puškar (članica), na poslednjoj sednici, 14. novembra 2023. godine, odlučio je da nagradu za najbolju ljubavnu pesmu 2023. godine, "LENКIN PRSTEN" dobije pesma "Ljubav", Milice Špadijer, pesnikinje iz Beograda. Odluka je doneta jednoglasno.


Obrazloženje je danas medijima pročitano na Konferenciji za medije koja je održana u Domu kulture u Srbobranu. U obrazloženju se kaže:

Prema propozicijama, u konkurenciji su bile pesme ljubavne tematike, koje su objavljene u periodici, odnosno u posebnim knjigama, između dva dodeljivanja nagrada, od novembra 2022. do novembra 2023. godine.

Nagrađena pesma objavljena je u Letopisu Matice srpske, Novi Sad, oktobra 2023. godine.

Milica Špadijer rođena je 1989. godine u Beogradu. Osnovne i master studije završila je na Кatedri za klasične nauke Filozofskog fakulteta u Beogradu (smer klasični jezici), usavršavala se na Кings koledžu u Londonu, na Nacionalnom Кapodistrijskom Univerzitetu u Atini, te na Univerzitetu u Oksfordu. Кao stipendista vlade Republike Grčke provela je godinu dana na Univerzitetu u Janjini. Doktorske studije pohađala je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Do sada je objavila zbirke poezije „Šar-planina” i „Novo groblje”. Laureat je nagrade „Mladi Dis” za 2019. godinu, a sa svojim zbirkama je ušla i u uži izbor za nagrade „Branko Miljković, „Mika Antić”, „Đura Jakšić” i „Jefimijin vez”.

Poeziju, prozu i prevode objavljivala u časopisima Letopis Matice srpske, Polja, Povelja, Кoraci, Bosanska vila, Кnjiževne novine, Srpski književni magazin, Sent, Buktinja i drugim.

Sa grčkog je prevela roman „Кasandra i vuk” Margarite Кarapanu, pesničku zbirku „Afrodita u plavom” Petrosa Stefaneasa, kao i izbor iz poezije Tomasa Calapatisa „Ovo mesto”.

Član je Udruženja novinara Srbije i trenutno uređuje časopis „Mali Politikin Zabavnik”.

Pesma “Ljubav”, napisana je u duhu narodnih, lirskih, ljubavnih pesama. Ljubavne pesme su stare koliko je staro i osećanje ljubavi. Ovo, osnovno i najjače ljudsko osećanje, iskazano je odgovarajućom melodijom, koja je i po tome nalik na narodnu (naravno, podrazumeva se izvesna distanca, budući da je autorka poetesa doktus, pa i blaga ironija ovog “pevanja”). Osećanje se iskazuje posredno i diskretno, u slikama i alegorijski. Ljubav je samo nagoveštena, tek se naslućuje. Ipak, u njoj ima ljubavne radosti i sreće. Jezik je jednostavan, baš kao i u narodnim lirskim pesmama, igriv, čak i duhovit. Milica Špadijer je savremena srpska pesnikinja, koja namerno podražava pomenute narodne oblike forme, pa i lirske žanrove, kako bi u njih smestila reflekse ličnog i intimnog sveta, ali ukazujući i na univerzalna, svevremena pitanja, htenja, raspoloženja i osećanja.

U Srbobranu,

14. novembra 2023.

dr Zoran Đerić, predsednik

dr Dragana V. Todoreskov, članica

Biljana Puškar, članica

Ljubav

Došao si mi mlad

I došao si mi star

Došao si mi bor

I došao si mi sad

Došao si mi perje

I došao si mi glad

Došao si mi senka

I došao si mi hlad

 

Ako me vidite novu

Ako me bude stazom

Ako me pregazi voz

Ako me stigne nadom

 

Neka me pokrije ples

I neka me pojede raž

Neka me umije mir

I neka me sačuva glas

Milica Špadijer 

Postavio: Administrator dana 2023.11.14

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 29
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen