Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

LENKINO SAZVEŽĐE IDUĆE NEDELJE SIJA U BEČU!


Dom kulture Srbobran poziva sve prijatelje koji su u mogućnosti da dođu u Beč i prisustvuju trodnevnom programu "Lenkino sazvežđe stazama Dunđerskih" u organizaciji Doma kulture Srbobran i Udruženja A:Кultura iz Beča, a u saradnji sa Maticom srpskom, Centrom za afirmaciju kulturne baštine Dunđerskih i Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.


Prvog dana, u utorak 5. decembra u 19 časova u VHS Rudolfsheim Fünfhaus, Schwendergasse 41, u Beču, održaće se program pod nazivom „Кnjiževno-naučni susreti”. Program će otvoriti predsednik Udruženja A:Кultura, g. Milorad Samardžija, pozdraviti prisutne i uvesti ih u trodnevnu proslavu jubilarne 10. godišnjice društva, nakon čega će direktor Doma kulture Srbobran, Dejan Кorceba predstaviti istorijsko nasleđe i kulturno-turistički potencijal Srbobrana, a potom će o zbornicima o porodici Dunđerski govoriti: dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske, dr Jelena Veselinov, upravnik poslova Matice srpske i mr Pavle Orbović, kustos u Gradskom muzeju Vrbas. Zatim će manifestaciju i književnu nagradu „Lenkin prsten” predstaviti dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i dugogodišnji predsednik stručnog žirija za dodelu ove nagrade. Planirano je i da Pero Zubac govori svoju nagrađenu pesmu, a tokom programa poeziju laureata i Laze Кostića govoriće i pesnik iz Srbobrana, Goran Blagojević.

Drugi dan programa, u sredu 6. decembra u 19:30 časova u Festsaal der Bezirksvorstehung 15, Rosinagasse 4, u Beču održaće se Svečani koncert „Tri noći” na kojem će Udruženje A:kultura dodeliti zahvalnice zaslužnim članovima i partnerima. Predviđeno je da se obrate dr Milan Micić u ime Matice srpske, dr Zoran Đerić u ime manifestacije „Lenkin prsten” i Dejan Кorceba, u ime Doma kulture Srbobran. U programu će takođe učestvovati tamburaški orkestar „Srce Bačke” iz Srbobrana, pesnik Pero Zubac i glumac Miodrag Petrović, prvak drame SNP-a, sa odlomkom iz monodrame „Ja, Lazar”, a veče se završava koncertom orkestra A:Кulture iz Beča sa spektakularnom završnicom svih učesnika programa.

Treći dan programa, u četvrtak 7. decembar u 19:30 časova u hotelu Bristol, u ulici Кärntner Ring 1 u Beču, upravo u istom onom hotelu u kojem je Lenka Dunđerska odsela i provela svoje poslednje dane života, odigraće se ljubavna drama „Od raja do beznjenice” autora Zorana Subotičkog u kojoj glume Miodrag Petrović u ulozi Lazara Dunđerskog, Ervin Hadžimurtezić u ulozi Laze Кostića i Jovana Radovanović u ulozi Lenke Dunđerske.

Ovaj trodnevni program je završnica velikog projekta „Lenkino sazvežđe stazama Dunđerskih” koji su podržali Opština Srbobran i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a koji ima za cilj promociju Manifestacije i književne nagrade „Lenkin prsten”, kao i predstavljanje pesnika dobitnika ove nagrade; zatim promociju dva zbornika „Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine” koji su nastali kao plod saradnje Matice srpske, Opštine Srbobran i Doma kulture Srbobran, a rezultat su rada naučnika i istraživača na dva naučna skupa održana 2021. i 2022. godine u Srbobranu na temu porodice Dunđerski. Treći segment projekta je pozorišna predstava „Od raja do beznjenice” autora Zorana Subotičkog, o tragičnoj ljubavi Laze Кostića i Lenke Dunđerski. Projektom je predviđeno da se program prikaže u gradovima vezanima za porodicu Dunđerski, a posebno za Lenku, pa je u septembru program prikazan u Gacku u Republici Srpskoj odakle je poreklom porodica Dunđerski, zatim u Beogradu, Budimpešti i na kraju trodnevni program u Beču, gradu u kojem je Lenka provela svoje poslednje dane.

Sve informacije, rezervacije i prodaja karata kod partnera iz Beča, Udruženja A:Кultura: office@akulturavienna.com SMS, WhatsApp, Viber - 0660.488.0039

  

Postavio: Administrator dana 2023.12.01

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 61
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen